Законът за общинските униформени гвардии беше отложен след бойкот

OFFNews 28 септември 2018 в 11:28 2665 1

Законът за общинските униформени гвардии беше отложен след бойкот

Гласуването на промените в Закона за местното самоуправление, с които се въвежда назначаването на униформени служители към общините с правомощия по опазване на обществения ред и да задържат граждани, беше отложено след искане от опозицията. Едва след втори опит и след обещанието на управляващите да отложат гласуването на промените, депутатите събраха необходимия кворум, за да започнат работа.

"В конкретния случай това е конкретния повод. Но той не е единственият. Такъв тип закони би трябвало да се предлагат и да се внасят в Народното събрание след широко обществено обсъждане. Нещо повече - от ДПС бихме казали, че такива закони, които имат важно обществено значение, би трябвало да се внасят от Министерски съвет, за да има яснота кой носи политическата отговорност, а не управляващите да се крият зад конкретни народни представители", каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ

Както вчера, така и днес при първия опит БСП и ДПС не се регистрираха. При втория обаче от партията на Карадайъ осигуриха кворума, но в замяна гласуването на промените на първо четене отпаднаха от дневния ред. След започването на заседанието Рамадан Аталай излезе на трибуната и поиска измененията да не се разглеждат днес. "Приемете предложението, за да могат и колегите от БСП да се върнат в залата", призова той, като така показа, че социалистите също не харесват измененията.

От парламентарната трибуна Рамадан Аталай определи промените в закона като "неприемливи не само за опозицията, но и за цялата българска общественост".

"А когато се наложи да създадем онези парагрупи, които ще ги ползвате по време на избори, и при ред други ситуации, да дойде време да разгледаме тези законопроекти тогава", обърна се той към колегите си от ГЕРБ.

След това на трибуната излезе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Не съм предполагал, че този законопроект ще предизвика такова недоволство. Той беше подкрепен от Националното сдружение на общините и МВР. Тези промени са обсъждани в продължение на години. Искаме да подобрим контрола, който осъществява местната власт, и да осигурим контрол от полицейските структури", каза той, но все пак също предложи промените да отпаднат от дневния ред. 

Отлагането на гласуването идва само ден, след като стана ясно, че и Върховният административен съд (ВАС) е определил текстовете от друг спорен законопроект - този за частната охранителна дейност, за противоконституционни. Мотивите са, че с тях се изземват функции на МВР, нещо, което е на път да се случи и с промените в Закона за местното самоуправление.

Без да е посочено в мотивите към законопроекта, измененията в него са продиктувани до голяма степен от неспособността на МВР да изпълни задачите си по опазване на обществения ред в малките населени места, а и заради обещанието в управленската програма на правителството за назначаването на повече униформени, които да се включат в борбата срещу битовата престъпност

Промените предвиждат възможността общинските съвети да гласуват създаването на "звено за контрол", което ще следи за изпълняване на общинските актове, свързани с опазването на обществения ред и организацията на движението по пътищата. Тези служители имат и право да изискват документи за самоличност и да отправят писмени предупреждения до лица, за които имат "основателни предположения", че имат намерение да извършат нарушение на обществения ред. Законопроектът предвижда когато е необходимо (без да се посочва в кои случаи ще се смята за необходимо) униформените служители ще могат да привикват граждани в служебни помещения. Това ще става освен с писмена покана, но и по телефона "при неотложни случаи".

Новоназначените служители ще преминават обучение в Главна дирекция "Национална полиция" при МВР, а дейността им ще се ръководи от кмета на съответната община и от началника на областната дирекция на МВР.

Освен това общинските служители ще могат да задържат лица до идването на полицейски органи, като ще трябва да изпълняват разпорежданията на полицията.

От ДПС имат притеснения заради създаването на тези "звена за контрол" ги притеснява. "Предложихме проектът да бъде променен, но вие от вътрешно самочувствие не можете да разберете. Нашата загриженост към управлението на тази страна е факт. Затова предлагаме да отложим първа точка. Много ви моля, бъдете на висотата на Народното събрание", коментира Аталай.

ГЕРБ твърдят, че оттеглянето на законопроекта от днешния дневен ред не е обсъждано предварително. Те обаче са готови текстовете да бъдат прецизирани между първо и второ четене.

"Ще поканим в предстоящата седмица представители на Националното движение на общините и на МВР, за да може с експертите на ДПС да говорят по всички текстове, по които те имат притеснения. А притесненията са относно възможността инспекторите и тези звена, които извършват проверки и контрол в общините, да имат функциите, които притесняват ДПС. Ние смятаме, че няма абсолютно никакви проблеми, но ще има работна среща", каза по-късно Цветанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!