Закриват Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Вероника Шербанова 02 ноември 2018 в 11:46 2910 1

Снимка БГНЕС

Общественият съвет към Фонда за лечение на деца ще бъде закрит след преминаването на Фонда към Здравната каса. Това обяви управителят на Касата д-р Дечо Дечев. 

Той изнесе данни, според които 46% от решенията за лечение на деца в чужбина за миналата година и 30% от решенията за лечение за деца в чужбина за тази година са издадени без да има представена оферта от болница. 

"Тоест някой, който взима отношение дали прозрачно и правилно потребителят се насочва за лечение, го е позволил без да знае колко ще струва", коментира той.

На въпроса дали в такъв случай са получавани сигнали за такива нередности през последните две години и дали ще бъдат направени проверки по случая Дечев обяви, че проверки се правят, но като цяло ще се гледа напред. 

Пенка Георгиева, която е член на Обществения съвет към Фонда през последните две години, отрече Съветът да е давал разрешение за лечение в чужбина без представена ценова оферта. 

"Общественият съвет в момента пречи. Когато се изважда някаква информация в публичното пространство и се манипулира обществото, Общественият съвет е този, който трябва да излезе и да каже каква е истината. Това, което каза д-р Дечев за изпращане на деца за лечение в чужбина без оферта, е изключително притеснително. Това нещо трябва да се подаде в прокуратурата и в ДАНС. Това е недопустимо", коментира тя.

По думите, ако данните на д-р Дечев са верни, то тогава проблемът е в НЗОК, тъй като е заплатено за лечение, без да има пълния комплект документи. Това означава, че тези деца са отишли незаконно за лечение и какъв международен скандал ще стане, ако това е вярно, заяви тя.

"Няма възможност да са изпращани деца за лечение в чужбина без оферти от лечебни заведения, дори в случаите, когато е ставало въпрос за спешен случай", обясни Георгиева, като подчерта, че Общественият съвет взема решения на базата на подадени заявления. Ако състоянието е спешно, тогава се гласува електронно и може да стане за 2-3 дни, но се гласува, едва когато дойде офертата от лечебното заведение, категорична беше Георгиева.

"Не знам откъде идва това противоречие и смятам, че органите трябва да се самосезират и да се направи проверка", подчерта Георгиева и допълни, че смята да подаде сигнал до ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

02.11 2018 в 22:57

Аз така и не разбрах.
Хората в тоя "обществен съвет" са лекари, и имат правото да решават нечия съдба по медицинско-професионални показатели?
Или са политически избор, и на някои избори тях някои гласоподаватели са ги избрали за нещо? Или са прости самозванци?
Лично на мене, много ми досадиха и активистите, и пасивистите, и изобщо гражданствище от селото фейсбук.
Тая селяния надхвърля вече даже себе си.