Замразяването на депутатските заплати е популизъм според Караянчева

Парламентът ще се регистрира и ще гласува на части за да се избегне струпване на хора

OFFNews 02 април 2020 в 20:50 11658 7

Цвета Караянчева

Актуализацията на депутатските заплати влиза в сила от 1 май, а не от 1 април. Не може популизъм по време на криза. Това каза председателят на парламента Цвета Караянчева по бТВ за идеята за замаразяване на депутатските заплати, които се увеличават, заради скока на средната заплата в обществения сектор за последното тримесечие.

"Замразяването им в момента не би било добър ход, защото има заплати, които са базирани на по-висока тримесечна ставка", обясни Караянчева.

Според нея по-работещият вариант е народните представители да даряват средства за различни каузи. “Очаква се намаляване на заплатите в следващите месеци и замразяването им в момента означава, че те ще останат на по-високо ниво”, заяви Караянчева. Тя каза, че в групата на ГЕРБ в парламента са решили 1/3 от заплатите да се даряват по регионите, където са избрани народните представители.

Тя заяви, че парите за тестовете на депутати от ГЕРБ за коронавирус, които бяха направени вчера, ще бъдат дадени от партията като дарение на болницата, където са направени.

Цвета Караянчева добави, че председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова и депутатката от партията Даниела Малешкова, за които днес следобед стана ясно, че са заразени с COVID-19, се чувстват добре. Двете ще останат под домашна карантина 28 дни. Тя има информацията, че д-р Хасан Адемов (ДПС), който е първият заразен депутат, се възстановява.

Председателят на парламента съобщи, че са тествани всички депутати и се очакват резултатите на още около 30 народни представители.

Очакваме още положителни проби, призна Караянчева и добави, че кръгът на контактите на всеки заразен ще бъде проследен.

Караянчева обясни и как ще процедира парламентът в положение на пандаемия. Регистрацията на депутатите ще е от 8 до 9 часа. “Дебатите ще се водят само от няколко представители от парламентарните групи. При гласуването ще се допускат по 70-80 депутати в залата, които ще дадат вота си, ще излязат и ще влезе другата група. Мисля, че това са добри мерки”, каза Цвета Караянчева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

7

elbarbudo

03.04 2020 в 09:21

Даже малко си ги увеличиха, трябваше с повече. Стадото очевидно от 10 години е ок с тях и си ги харесва, така че защо не?

6153

6

Alm

03.04 2020 в 07:09

Тези, начело с боката, се взеха за началници на Господа.
Докога ще ги търпим

12362

4

Хуан

03.04 2020 в 00:27

Евала Пекин, само така. Нема се подаваме на евтин популизъм. То некой се надяват на морал, личен пример, съпричастност, скромност, смирение (с оглед на наближаващия празник). И аз не знам кви са тия - маргинали ли са, лузъри ли са, хипстерили ли са? И докато хората губят работата си, фалират или натоварват бизнеса си със заеми, вие си увеличавайте заплатките. Виж са, в твоя случай, ако ги дадеш тия 300 кинта разлика за курс по география за шестокласници, никой нема да се нервира. Все пак трябва неква обща култура за председател на НС, ако не се гордеем с теб, поне да не се срамим.

3232

3

tarabata

03.04 2020 в 00:26

ТОЧНО ТАКА! ПОПУЛИЗЪМ Е! Трябва да се намалят на половина, както на всички или по-голямата част от работещите.

10372

2

elbarbudo

02.04 2020 в 21:49

Патката по пекински е истински интелект!

77927

1

El Commandante

02.04 2020 в 21:03

Тъкмо щях да кажа че не си спомням да сме имали по-малоумен председател на парламента и се сетих че Цецка беше по едно време.

А спомняте ли си Гиньо Ганев....кви времена беха деба.