Започва строежът на нов мост на Дунав, обяви Борисов

OFFNews | 12 април 2019 в 17:54 | 2853 |0

Започва строежът на нов мост над река Дунав. Той ще се намира между Свищов и Зимнич, съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник, където присъства на Осмата среща на държавните и правителствени ръководители на Инициативата „16+1".

Той посочи, че с премиера на Румъния Виорика Дънчила са се разбрали следващата седмица да бъдат направени първите копки на новия мост. 

Борисов отбеляза, че форматът вече е 17 плюс Китай, защото към европейските страни се е присъединила и Гърция. На срещата е взето и решение да започне изграждането на мозъчен тръст, който да търси сфери на сътрудничество между страните.

"За всички нас, които принадлежим към голямото европейско семейство на страни членки или такива, които вървят по пътя към ЕС, е от особено значение задълбочаването на всеобхватното стратегическо партньорство между ЕС и Китай като фактор на мира, просперитета и устойчивото развитие“, заяви Борисов.

Пред участниците във форума той обърна внимание и на въпроса за ограничения обхват на изнасяните стоки за Китай.

„Разчитаме на подкрепата на китайското правителство за набелязване на конкретни мерки за разширяване и улесняване достъпа до китайския пазар, както и за ускоряване на процедурите за разрешения за внос“, посочи премиерът. 

По думите на Борисов китайските инвестиции следва да са в унисон с правилата на ЕС и без държавни гаранции, чрез концесии, модернизиране на съществуващи производства, участие в индустриални и логистични паркове, смесени проектни компании. 

„Придаваме голямо значение на свързаността на региона в инфраструктурата, енергетиката, дигиталната сфера, туризма, където Китай може да намери своето място и значимо присъствие“, отбеляза Борисов и посочи за пример инициативата „Един пояс, един път“ , като изрази надежда, че тя ще продължи да се развива съобразно Стратегията на ЕС за свързаност между Европа и Азия, Транс-европейската транспортна мрежа и Платформата за свързаност ЕС-Китай.

Като крайна цел на инициативата премиерът Бойко Борисов каза, че очаква и реализирането на конкретни проекти и на българска територия. 

В края на речта си той заяви, че се надява на увеличаване на пътуванията на китайски туристи в България и страните от региона и за засилване на обмена в образованието, културата, науката и технологиите, иновациите и електронната търговия.

Пред журналисти Борисов допълни, че България и Гърция са мислили за вариант с пари от ЕС, Китай и местните бюджети да се финансира жп линията Солун - Кавала - Александруполис - Бургас - Варна - Букурещ и Белград. 

На въпрос има ли интерес от китайски банки да финансират проекти у нас Борисов отговори, че България може да получи колкото си иска пари, но въпросът е за лихвите по тези заеми. 

Борисов каза още, че очаква Берлинският процес следващата година да е отново в София. Става въпрос за срещата на ЕС със Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Косово. "Едно птиченце ми подсказва, че догодина Берлинският процес пак ще е в София. Не казвам, че знам, но смея да твърдя", обяви той.

Борисов беше попитан и за това докъде е стигнала сделката за изтребителите, на което той отговори, че не се меси в нея, но и е забранил да му докладват за напредъка. 

"Само за рамката отговарям аз. Моето намерение е, преди парламентът да излезе ваканция пред юни, да дадем рамката за сделката", посочи той и допълни, че и двете страни трябва да направят компромиси, защото "те искат най-високата цена, а ние най-ниската, те искат доставка най-далеч във времето, а ние - веднага".

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !