Зарков: Хората ще имат шанс да кажат, че не искат да живеят от скандал в скандал

OFFNews 10 юни 2020 в 10:00 1753 0

Скандалът е чутовен. Този гейт е пореден, сериозен, а напоследък вече имаме по един гейт на ден. Ние вече имаме толкова много скандали, че да вземат тогава управляващите да помислят за други окончания", заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред бТВ.

Той подчерта, че недоумява защо никоя друга партия в парламента, освен БСП, не вижда очевидния факт, че това правителство не може да продължи по този начин или че не е полезно да продължи да функционира. Депутатът на левицата коментира, че когато управляващите са заети да обясняват, че ненормалното е нормално, тогава БСП няма друг ход, освен да потърси подкрепа от източника на всяка власт в една демократична държава - гражданите.

"И четирите вота на недоверие, които ние поискахме, бяха отхвърлени от едно компактно мнозинство, но за съжаление се потвърдиха фактите - за пример ще посоча този с корупцията и случващото се последните седмици. През Суджукгейт, Хасковогейт, Апартаментгейт, Боклукгейт, не знам си вече какъв гейт, не сме напреднали с йота. Това, което ще се промени с този вот на недоверие, е че голяма група хора ще имат шанса, и надявам се смелостта, да кажат, че им пука, че не искат да живеят от скандал в скандал, че желаят друг модел на развитие на държавата, в която живеят и която обичат и да подкрепят вота на недоверие", изтъкна зам.-председателят ПГ на левицата.

Зарков посочи, че БСП остава единствената парламентарна сила, която не се е отказала от нито един от парламентарните инструменти за търсене на истината и за изпълняване на това, за което са избрани, а именно - БСП да бъде опозиция и да осветлява недъзите на това управление.

"В българския парламент има постоянно действаща комисия за борба с корупцията. Ако тази комисия не се занимава със скандалите и фактите, изложени от Васил Божков, излизащи всекидневно за редица министри и за най-високото ниво на управление в държавата, то тогава не знам за какво е съставена", напомни народният представител.

Той коментира, че опитът да се потопи инициативата на левицата, е елементарен и е поредният- всичко да се обърне в нещо общо и неясно. Зарков подкрепи идеята на ГЕРБ да създадат желаната от тях комисия за разследване на случилото се през последните 30 години, но да се създаде и такава за последните 3. "Тази за последните 3, ще е тази, която ще осветли и идващите 10 най-вероятно. Нека се създаде комисията за разследване на последните 30 години, нямаме против, нека се осветлят всички факти, нека се осветят всички онези хора, които премиерът нарича "олигарси", предложи Зарков.

"В сигналите на господин Божков е описано един бизнес как функционира в България - бизнес в огромни размери. Той твърди, че целият този бизнес съществува чрез подкупи. Политически чадър срещу финансова подкрепа. Нека се знае - ние не защитаваме Васил Божков или който и да било друг, ние защитаваме обществения интерес. Въпросът тук не е кой какво казва, а какво казва. Това, което твърди г-н Божков или е истина, или не", обърна внимание Зарков.

Той изтъкна, че разчита прокуратурата да си свърши работата, но че БСП инициира създаването на подобна комисия, тъй като сигналът е бил изпратен и до парламента. "Живеем в ненормална обстановка и не знам какво трябва да се случи, за да я признаем. Всички виждаме какво се случва, но ни казват нещо друго. Вие виждате хотел, те ви казват подпорна стена. Вие виждате фекалии във варненското езеро, те ви казват няма нищо. Вие виждате, че е ненормално случващото се в политическия живот, те ви казват - еми така е, но да видим какво е било преди 30, 40, 50 години", завърши депутатът на левицата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови