Зарков: Няма лошо в активността на Гешев, но ни трябва блюстител на закона, не отмъстител

OFFNews
02 февруари 2020 в 12:41 | 2831 |1

Няма лошо в активността на главния прокурор. Очевидно е, че Иван Гешев иска да покаже, че ще бъде непреклонен към всякакви данни за престъпление. Реакциите са противоречиви, защото много хора се радват, че се повдигат такива обвинения, но от друга страна стои въпросът за стила, с който се прави това. България няма нужда от отмъстител, а от блюстител на закона. 

Това коментира Крум Зарков от БСП и зам.-председател на комисията по правни въпроси по БНР. 

Иска ми се да имаме главен прокурор, който се придържа към Наказателния кодекс и към Наказателно-процесуалния кодекс, допълни той. 

„Атака срещу президента е атака срещу държавността. Той има ограничени правомощия, неговата сила идва от авторитета на позицията, която заема. Когато целенасочено се руши авторитетът на тази институция, то се руши и авторитетът на държавността, заяви още той.

Като гражданин не ми е приятно случващото се. Като юрист мисля, че прокуратурата действа неправомерно с публикуването на тези разговори и това е груба грешка от страна на главния прокурор, каза Зарков. 

По думите му правителството „нито знае къде да отиде, нито как да го постигне“. Не знае какво иска – това личи в политиката спрямо хазарта. Че не знае как да го постигне, си пролича от темата с еврото, обясни Крум Зарков. 

Зам.-председателят на парламентарната група на БСП каза, че е за влизането на България в Еврозоната при сегашния курс на лева спрямо еврото. Правителството обаче със своята обиграна техника за вкарване на предложения в последния между първо и второ четене, е поставило под съмнение този курс. "След това управляващите искаха с едно решение да направят така, че да не може да бъде променян, но без да изтеглят първото. В един и същи ден парламентът беше поставен пред въпроса да приема противоречащи си решения. Отхвърляме такава политика на едно ще кажем пред бъгларите, друго ще кажем пред чуждениците", каза още Крум Зарков. 

"Когато преди година и половина Валери Симеонов за пръв път повдигна темата за хазарта и начина по който се оперира с тези игри, БСП беше единствената партия, която го подкрепи. Тогава казахме и продължаваме да казваме, че тези билетчета не може да се продават свободно навсякъде, а само на лицензирани места. Ние сме за и ограничение на рекламата, която е агресивна и зарибява много хора. Това тогава управляващите от ГЕРБ го скриха под килима и темата заспа", обясни Зарков.

Докато не разберем какво всъщност се случва, няма да подписваме празни чекове на правителството и да легитимираме тяхната политика, каза още Зарков и обяви, че БСП ще внесе свои предложение по този закон.

Крум Зарков е категоричен, че БСП ще продължи да бъде упорита в критиката си и ако се наложи нов вот на недоверие, няма никакви притеснения да го поиска отново. "Но докато критикуваме и внасяме вотове, ние работим и по много други теми. Продължаваме да работим по нашата "Визия за България", която трябва да даде онзи път на развитие в следващите години,който да осигури сигурност в движението на страната. Разработваме и серия законопроекти по различни казуси, които ще внасяме и ще защитаваме в Народното събрание. Нямаме просто за цел да бутнем едни, за да дойдат други, а искаме цялостна промяна на начина, по който се прави политика в България", завърши социалистът. 

квазимодо

Рейтинг : 300

02.02 2020 в 13:52 1
+ 0
- 1
Извратени тълкувания на извратеняци.