Защо България не подкрепи пакта на ООН за миграцията? Ами вижте какво стана в Страсбург

OFFNews 13 декември 2018 в 21:18 6804 1

И днеска имахме минута мълчание за загиналите в Страсбург, за тези терористични актове, за тези чудовищни престъпления, които се вършат. Именно така отговорих - сега като ме питаха - защо не подкрепихме в Маракеш Пакта за миграцията. Така им отговорих! Всичките ме питаха.

Това заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел след срещата му със заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс. Борисов е в Брюксел за редовното заседание на Европейския съвет.

Защото европейските граждани са работили цяла година, за да имат такъв БВП тези страни. Това означава огромни усилия на тези граждани. И сега в най-светлите ни празници излезли със семействата си, направили си красиви базари, да се радват, да са щастливи, и да излезе някой с автомата да ги очисти. И ние да говорим как да се грижим за всички тези хора. Просто е нелепо в този момент. И това им отговорих, каза Борисов.

В Шенген по въздух

Българският премиер заяви, че е запознал Франс Тимерманс с резултатите в борбата с контрабандата - постигнатото със залавянето на контрабандни цигари, оръжия, както и арестите за тях.

Борисов е на мнение, че с оглед на актуалната обстановка в Европа за България най-оптимално би било влизането в Шенген по въздух, тъй като голяма част от държавите в Шенгенското пространство са възстановили граничния си контрол по сухопътните граници, а отварянето на границата по море няма да даде ефект за България заради това, че Черно море няма излаз към други държави от ЕС освен Румъния.

Ще пледирам само за уникалност в отношенията с английските служби, защото за мен те са от най-добрите в света и са ни нужни в битката с контрабандата и тероризма, коментира министър-председателят по повод оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Той припомни, че в края на миналия месец лидерите на страните членки одобриха споразумението за излизането на Обединеното кралство от Съюза:

„Концентрирахме вниманието на цяла Европа, дойдохме, взехме решение, подписахме, съгласихме се, тази тема трябва да приключи", каза още Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови