Защо Бойко няма да даде оставка: разпределят се 10 млрд., избира се главен прокурор и идват най-важните избори

Президентът е много силен - наследникът на Цацаров 50 на 100 ще бъде назначение на Радев, твърди проф. Михаил Константинов

OFFNews 21 ноември 2018 в 12:48 14085 3

Правителството няма да подаде оставка. То се намира под троен натиск, включително поради собствената си политическа глупост, но ще удържи властта, защото следващата година му е "фатално важна" - прогнозира проф. Михаил Константинов в студиото на bTV.

"Фатално" важните събития през 2019-а, заради които кабинетът "Борисов 3" ще стои, за да контролира, са три: предстоят разпределянето на 10 милиарда, избор на нов главен прокурор и местни избори - най-важните за крепенето на властта, обясни професорът.

Първият натиск над кабинета идва от протестите, които "няма да са решаващият фактор, който би свалил правителството". Вторият са атаките от политическите противници от БСП. Освен това, каза професорът, "правителството се бори със собствената си глупост - това, което се случва в малката коалиция е проява на кристална политическа глупост". Хора в кабинета очевидно не можели да си сдържат нервите и се държали не като политици, а като "махленски спорещи".

"Подложен на тия три въздействия, на премиера може да му писне и да хвърли пешкира, но мисля, че няма да стане, защото следващата година е страшно важна. 2019-а е фатално важна и за България, и за Европа. Първо, защото има два важни избора: първо, европейските на 26 май и, второ, местните в края на октомври.

Местните са вероятно най-важните избори за крепенето на властта - местните структури крепят властта.

Освен това, изборът на главен прокурор ще започне в края на годината."

По повод процедурата за избора на наследник на Сотир Цацаров Константинов подчерта голямата сила на българския президент, който издава указа за назначението:

"Виждаме отново голямата сила на българския президент, за която обикновено не се говори. Има една мантра, че българският президент бил слаб. Нищо подобно! Българският президент е много силен - той подписва указите за всички висши назначения: посланици, висши военни, шефове на специални служби. Той може и да не подпише. И за да не се стигне дотам, решенията се съгласуват предварително, тоест той участва в конструирането на висшата силова власт в страната.

Президентът е много силен и сега ще видим една много интересна игра около главния прокурор. Той, грубо казано, 50 на 100 ще бъде назначение на Радев. Само че процедурата преди това ще зависи от управлението, тоест тези няколкомесечни процедури, докато се стигне до предложение президентът да подпише указ... Силата президента е ясна и отчетлива, плюс това сегашният президент показва желание да я използва".

Проф. Константинов посочи и друг, много силен, мотив на членовете на правителството да останат във властта: "големи пари има да се разпределят догодина - 10 милиарда, включително 1 милиард за Кресна. Поръчката не е спечелена още".

Вариант с предсрочни парламентарни избори би бил крайно неприемлив за правителството на Борисов, защото това би означавало три месеца сегашната власт да "бъде на друго място" - два месеца ще отидат за подготовка на изборите, още един - за конструирането на нов кабинет.

"Значи за 90 дни хвърляш властта на други хора, които могат да бъдат доста агресивно настроени този път. За разлика от първия служебен кабинет на господин Радев, вторият може да бъде по-реваншистки настроен, в положителния смисъл на думата го казвам. Не виждам как ще се отиде на този риск. Властта този път ще се държи", убеден е проф. Константинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12270

3

HristoSliven

21.11 2018 в 19:44

Поведението на БСП изобщо не е изненада. Когато положението стане "сериозно", трябва да си спомнят какво общо имат с Боко/ГЕРБ - икономически интереси. КУрни опита да прецака "другото ДС", ама днес бързо ѝ се наложи да обяснява какво работи мъжът ѝ в "Лукоил". Та, по този повод, тази събота-неделя, най-вероятно няма да има протести и блокади по пътищата.
В последните дни, на няколко мои приятели задавах въпроса - След като "Лукоил" е естествен монополис в България и опредля цените на горивата, защо не блокират входовете/изходите на рафинерията?! Така, няма да създават проблеми за обикновените (не прости!) граждани, а ще въздействат пряко на тези, от коит зависят цените! И още ги питах - защо не протестират пред ВКС, заради тълкователното решение разширяващо кръга за претенции за обезщетения до всички "братовчеди" ?! Е, все още никой не ми е отговорил!

9009

1

Mi

21.11 2018 в 16:03

Трябва да го помолим НАСТОЯТЕЛНО!
 
X

Подкастът на OFFNews