Защо пенсията не стана 300 лева? Само 32 000 пенсионери гласували за патриотите

Вицепремиерът Красимир Каракачанов с поговорка за военните самолети: Бързите сделки, комисиони раждат!

OFFNews 05 октомври 2017 в 10:15 10696 1

Не смятам, че има война между премиер и президент. По-скоро става въпрос за един политически и обществен дебат как да бъдат похарчени парите на данъкоплатеца. Това каза в сутрешния блок на бТВ вицепремиера Красимир Каракачанов.

"Не е истина, че ПГ на ГЕРБ е бламирала Бойко Борисов. Не вярвам в подобни теории на конспирацията. Делян Добрев сам си е подал оставката и вчера тя не бе приета. Не искам да се намесвам във вътрешнопартийни работи. Нормално е Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ да говорят такива работи. Опозицията не спира да провокира и да се опитва да нагнетява напрежение", каза той.

Каракачанов каза и че гледа с насмешка на всички теории, че има бламиране на премиера, но обясни, че самият той никога не е назначавал близки и роднини.

Според вицепремиера между институциите трябва да има мир, а не да се водят войни.

Каракачанов посочи, че за ВВС трябва да се купят нови самолети, а не такива втора ръка.

"Не мога да коментирам дали има лобита за изтребителите. Едни специалисти защитават даден самолет, други специалисти друг самолет, не трябва да се бърза", добави той.

Каракачанов подкрепи тезата си с думите:

"Има поговорка – бързите сделки, комисиони раждат. Не искам да се създават подобни съмнения”.

По думите му двете стъпки, които трябва да вървят паралелно, са ремонт и модернизация на наличната авиация и водене на преговори за закупуване на нов изтребител.

Според него не трябва да има ябълки на раздора и че разговорът за военната ни авиация все още продължава.

"Плащането трябва да бъде разсрочено във времето, за да не натоварваме бюджета. Така спокойно могат да бъдат купени и самолети, и влакове. Не трябва да има подобно противопоставяне", каза Каракачанов.

Той посочи, че благодарение на Обединени патриоти пенсиите нарастват.

"От онзи ден минималната пенсия стана 200 лева. Доходите трябва да се вдигат. Това е наше убеждение, но от над 2 милиона пенсионери нас ни подкрепиха 32 000. Имаме 27 депутати в парламента и за това към момента не можем да изпълним обещанието за 300 лева минимална пенсия. Продължаваме да работим и един ден и това ще се случи", каза Каракачанов.

Според него имало много резерви, от които да се осигурят пари. Каракачанов даде за пример инвалидните пенсии и обясни, че цели села се правят на инвалиди, за да получават такива пенсии.

Вицепремиерът говори и за радикализацията на ромските гета и българите мюсюлмани в Родопите.

"Това, което се случва в момента, не го е имало и по време на турското робство. В гетата обикалят едни с бели чаршафи, които нямат нищо общо с мюсюлманската религия, която изповядват от векове нашите мюсюлмани. Държавата трябва да вземе нещата в ръце", каза Каракачанов.

Според него било потресаващо, че Главното мюфтийство не се интересува къде са завършили имамите, които проповядват.

"Има хора, които са учили по 6-7 години в частни ислямски университети. Не е нормално чужда държава да плаща заплатите на български духовници. Тук няма значение дали става въпрос за ислям или християнство. Ако на християнските духовници заплатите се плащаха от Русия примерно, нямаше ли да се надигне вой до небето и да се говори, че това застрашава националната сигурност?", каза още Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови