Журналистите в парламента били в карантина не заради депутатите, а за тяхна сигурност

Георги А. Ангелов 11 март 2020 в 11:50 6693 0

Снимка Сергей Антонов

Даниела Дариткова

Тези мерки не са за защита на народните представители, а са и за ваша сигурност. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в коментар на изолирането на журналистите в зала на втория етаж на Народното събрание. Достъпът до обичайното работно място на репортерите, което е в кулоарите на първия етаж, както и до кафе-клуба е забранен за журналисти. Така е невъзможен контактът с народните представители и се ограничава възможността за работа на репортерите.

Не се налага изолация на колегите от Габрово и Плевен, смята Дариткова за депутатите от най-засегнатите от коронавируса региони. Тя заяви, че "всички мерки са представени на председателски съвет, не са еднолично решение, категорично". Съжалявам, ако някой от колегите е пропуснал някоя от точките, каза Дариткова.

С ръководството на нашата група такава тема не е обсъждана, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Имаше координиращо събитие миналата седмица, заповедта на председателя на парламента Цвета Караянчева е от вчера, тя не е координирана с нас, добави заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

Даниела Дариткова подчерта, че всички мерки, предприети от ръководството на НС са координирани и съобразени с препоръките на кризисния щаб. Аз стоя на достатъчно голямо разстояние от вас, спазвам лична хигиена, ще предам вашето недоволство, каза тя към изолираните журналисти.

В мерките раздадени на журналистите се казва, че те са “с цел да бъде ограничено струпването на много хора на ограничени пространства”. Вероятно е част от депутатите доброволно да са решили да вземат сами мерки, тъй като по време на гласуванията в пленарната зала имаше около 90 души при положение, че броят на народните представители е 240.

Парламентарното заседание приключи в 11:30, при положение, че работното време е до 14 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови