Близо 24 часа протестиращите на главния път Стара Загора-Хасково са блокирани от полиция и жандармерия (видео)

Ирина Евгениева 01 август 2020 в 19:35 4798 0

Снимка Искра Михайлова

Близо 24 часа протестиращите на главния път Стара Загора-Хасково са блокирани от полиция и жандармерия, разказаха пред OFFNews Искра Михайлова, общински съветник в Стара Загора от Движение “Възраждане”, и протестиращ.

Вчера беше организирано протестно автошествие в Стара Загора с блокада на изхода на автомагистрала "Тракия". Исканията са оставка на правителството и на главния прокурор, както и предсрочни парламентарни избори. 

Демонстрантите тръгнаха към 18:30 часа, но след около един час бяха спрени от полицейски кордон. От тогава пътят Стара Загора-Хасково е блокиран.

Михайлова каза, че протестиращите не са имали намерение да блокират пътя Стара Загора-Димитровград, а само да стигнат до АМ "Тракия".

Тя обясни, че цяла вечер са преговаряли с комисар Илиян Илиев, но без успех. Снощи имаше над 30 коли на полицията и жандармерията.

"Ние планирахме буквално за 5 мин. да минем през магистралата. Не сме безотговорни. Единственият довод, който полицията ни изтъкна беше, че ние ще блокираме (магистралата - б.р.) и те няма да успеят да се справят с обезопасяването ѝ", каза още тя.

Решихме да направим една отстъпка, която е да не блокираме АМ "Тракия", а да се изнесем и да преминем през детелината-изхода от Стара Загора към магистралата и точно след няколко метра се намира входа за Стара Загора. Това е много малко разстояние и отнема около 7 мин. - нещо символично, но получихме отказ, разказа Михайлова.

Протестираме, защото искаме оставката на едно правителство, което не работи по правилния начин, добави Михайлова.

Тя каза още, че полицията е пропускала коли, но не и на протестиращи. 

"Снощи останахме около 50 човека и 20 коли, което е много малко, защото в началото бяхме стотици и отново преговаряхме, но нямаше промяна. Вчера успяхме със скандирания да ги изместим (полицаите - б.р.) с три крачки назад", заяви Михайлова. 

Ако протестиращите искат да си тръгнат, те могат да го направят, но не и да минат през магистралата.

Демонстрантите са готови да стоят там, докато не стигнат до магистралата - може да продължи с дни, седмици и месеци.

Към този момент протестиращите са над 50 и има над 30 коли. Присъединили са се хора от Варна, Казанлък и Бургас. "Вчера имаше и човек от Първомай, който е минал през нива, защото не е бил допуснат да се присъедини към протеста", разказа Михайлова. 

Тя каза, че демонстрантите пропускат автомобили, в които има малки деца, възрастни хора, доставящи храна, линейки и градски транспорт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови