Ден 24: Полицаи не пускат бус на 'Системата ни убива' да стигне до 'Орлов мост' (на живо)

OFFNews 01 август 2020 в 19:15 11503 2

Снимка Иво Божков

За 24-ти пореден ден протестиращи се събират в центъра на София, за да поискат оставките на правителството, Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

От сряда "Орлов мост" и "Триъгълника на властта" (площадът пред президентството, Министерски съвет и бившия партиен дом) са блокирани от демонстранти, които са опънали палатки и шатри.

И тази вечер OFFNews ще следи на живо събитията в столицата.

Майки на деца с увреждания от гражданската инициатива "Системата ни убива" поеха на автошествие под наслов "Борисов, тук сме!" от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя. Тяхното искане е оставка на кабинета, без да се водят каквито и да било преговори.

Отровното трио са направили и "Кодекс на блокадите", според който са недопустими и неприемливи употребата на алкохол, наркотични вещества и агресия по време на протестите.

Хронология на протеста:

00:42 ч.: Демонстрантите освиркаха екип на Нова ТВ, минути след като дойдоха, за да отразят блокадата на буса. 

23:49 ч.: Протестиращите предлагат няколко варианта на полицията за пропускане на буса.

23:29 ч.: Част от демонстрантите тръгнаха към Народното събрание.

23:20 ч.: На място са проф. Велислав Минеков от Отровното трио и Мая Манолова. 

23:01 ч.: Демонстрантите започнаха да скандират "КОЙ" и "Пуснете майките", "Не сте хора", "Позор" и "Нашата полиция е позор", след като минути преди това се отдръпнаха от буса, за да бъде пуснат да премине и да стигне до "Орлов мост". 

Снимка: Иво Божков

22:51: Част от служителите на МВР се изтеглиха, като останаха само техни колеги от "Антиконфликт".

22:46 ч.: Още полицаи се присъединиха към кордона около буса.

Снимка: Иво Божков 

22:29 ч.: Демонстрантите обградиха автомобила и скандират "Пуснете буса", "Срам и позор", както и "Еничари".  

22:23 ч.: Полицаите блокираха бус от "Системата ни убива" пред Софийски университет. Демонстрантите правят жива верига, за да може автомобилът да стигне до "Орлов мост". 

21:35 ч.: Протестиращите тръгнаха към "Орлов мост". 

Снимка: Елена Николова/OFFNews

21:08 ч.: Майките на деца с увреждания от "Системата ни убива", които организираха автошествие и отидоха пред дома на премиера Борисов в Банкя, се присъединиха към протестите пред президентството. Демонстрантите ги посрещнаха с аплодисменти. 

Снимка: Иво Божков

Снимка: Елена Николова/OFFNews

20:53 ч.: Мъж в работни дрехи се опита да провокира протестиращите, но безуспешно, тъй като беше изведен от фонтана пред президентството, където е трибуната на демонстрантите. 

20:49 ч.: "Казват, че няма способни хора, само те ли са способни? Тези престъпници трябва незабавно да си подадат оставката, всеки ден ще става по-зле. Ще ги чакаме тук сред нас", каза проф. Велислав Минеков от Отровното трио.  

20:42 ч.: Стана ясно, че един от протестиращите е обявил гладна и жадна стачка. "Горд съм, че съм част от този протест. Има за какво да протестирам. Вчера стартирах моята лична позиция на протест – гладна стачка. Без храна може да се живее и седмица, и 10 дни, но без свобода не може", каза протестиращият. 

20:26 ч.: Някои от демонстрантите играят волейбол на жълтите павета. 

19:48 ч.: Все повече хора се присъединяват към протеста. 

Снимка: Елена Николова/OFFNews

19:20 ч.: Репортер на OFFNews съобщава за изведен от полицаи мъж. Според служителите на реда "той е въоръжен и е употребил алкохол". 

Снимка: Елена Николова/OFFNews

19:15 ч.: Около 200 души са се събрали пред фонтана на президентството. 

--------------------------------------------------------

Абонирайте се за канала на OFFNews в Youtube, за да следите научавате първи за най-актуалните ни видеоклипове от страната и света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1695

2

Mladen Nikoloff

02.08 2020 в 01:20

"Майките" в буса ако завъртят по един свирчок на полицайте сигурно ще ги пуснат. Услуга на услуга. Не става иначе. Те кво си мислят ,че само МПС-тата, които те решат ще преминат? Не става така другари съратници.

-1695

1

Mladen Nikoloff

02.08 2020 в 00:52

Абсолютни тъпанари, ходят надуват вувузели - интелектуален подвиг, взет назаем от африканците ... - вместо да използват шанса пред ТВ да кажат аргументи какво мислят за какво се борят, свирят като банда маймуни

Твърдят, че се борят за демокрация. Свободата на словото е най-важният елемент на демокрацията. След това решават да пречат на журналисти да си вършат работата.

Твърдят, че се борят за върховенство на закона..нарушавайки един тон закони.

Никога в историята на модерната българска държава не са се събирали на едно място група хора по-ниско интелигентни, по-малко креативни и по-малко харизматични. Имам чувството, че в Софийския Централен има повече мочък на глава от населението отколкото на Орлов Мост в момента.