Ден 29: Протест и блокади в София, Пловдив, Варна, Стара Загора. Сънародници искат позиция от Меркел на демонстрация под прозорците ѝ

OFFNews 06 август 2020 в 07:37 5014 0

Снимка БТА/Минко Чернев

Снощи протестът "погреба" Борисовата "диктатура"

Под надслов "Да защитим демокрацията" протестът продължава тази вечер за 29-и пореден ден.

С искания за оставките на правителството начело с Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев демонстрантите в София ще се съберат при фонтана на президентството от 19 ч. днес.

"Премиерът каза, че е готов да си подаде оставката! На думи се наслушахме - ние сме навън, защото искаме:

1. Оставка, Борисов! Оставка, Гешев!

2. Дистанционно и машинно гласуване!

3. Свикване на ВНС за промени в Конституцията!" - пишат организаторите от "Отровното трио" (Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков).

Блокадите в София остават. Заради тази на Орлов мост движението на градския транспорт е ограничено или пренасочено. За част от превозните средства последна спирка е именно площадът, други се отклоняват по бул. "Драган Цанков" и оттам стигат до "Граф Игнатиев", за да продължат по маршрутите си. Тази сутрин движението от Орлов мост до Народното събрание е блокирано, оттам до Военния клуб е спокойно. Бурята в сряда е счупила една от тентите на протестиращите на Орлов мост, вятърът отнесе и закачи на релсите на кръстовището една палатка.

Протестиращи в Пловдив се готвят да затворят четири от най-главните артерии в града. Обявено е, че това ще стане между 18,30 ч. и 20,30 ч. Това ще наложи реорганизация на градския транспорт, тъй като 19 автобусни линии минават от там и ще променят маршрутите си.

Остава и блокадата на изхода на Стара Загора, както и тази пред общината във Варна.

Протест на българи извън родината ще има в Германия днес. Те ще се съберат в Берлин под прозорците на канцлера Ангела Меркел, съобщава БНР. Съорганизаторът Даниел Янев каза, че с протеста си българите искат канцлерът Меркел да заяви позицията си към властта, която ни управлява 11 години и която нейната партия подкрепя. В същото време - подчертава той - "в много аспекти България не се подобрява, дори се влошава". "Влошаване" за него е: съмненията относно независимостта на съдебната власт, "пълният провал" в борбата с корупцията, ограничаване на медийната свобода. Те настояват канцлерът да коментира и съмненията за злоупотреби с еврофондове в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови