Ден 3: Протестиращите са хиляди. Посреща ги полиция с жилетки ''анти конфликт''

На финала униформените свалиха шлемовете, а демонстрантите ги аплодираха и си тръгнаха с възгласи "Утре пак"

Екип на OFFNews 11 юли 2020 в 17:59 21371 12

За трети пореден ден в триъгълника на властта се провежда антиправителствен протест. Този път той е под надслов  "Да защитим демокрацията от ботушите на властта, за да кажем "НЕ" на полицейското насилие и провокацията на управляващите".

Събитието започна около 17 ч с няколко десетки протестиращи, а към този час продължават да се събират демонстранти. Час по-късно вече са няколкостотин.

Протестът бе обявен от "Отровното трио" - Николай Хаджигенов, Велислав Минеков и Арман Бабикян.

На площада пред президентството са и Мая Манолова, както и представители на БОЕЦ и техният лидер Георги Георгиев.

Чуват се скандирания за оставка на кабинета, биене на тъпани, освирквания, скандирания "платени боклуци".

18:05 Адв. Николай Хаджигенов призовава протестът да се премести пред Министерския съвет. Бабикян говори за пострадалите протестиращи снощи: "Ботушите им не са по-силни от вашите гласове. Крадените им пари не са по-силни от вашата съвест. Затова ще се преместим отсреща."

18:30 Протестиращите - вече над 1000 души - са пред Министерския съвет. Много хора има и пред президентството. Пред МС има кордон от полиция в яркожълти жилетки с надпис "анти конфликт". Зад първия кордон и в целия район има внушително полицейско присъствие.

Прави впечатление, че в предните редици на протестиращите се забелязват здрави младежи, националисти.

На задна линия са типичните представители на градската десница, познати от многобройните протести. Има много млади хора с деца.

18:40 Над 2000 демонстранти тръгват към Народното събрание. Плътната колона се простира от Министерския съвет до парламента.

18:55 Протестът  пред парламента, който също е ограден от плътна редица полиция. Демонстрантите с викове "Оставка" продължават към Орлов мост. Над десет минути трябват, за да мине цялата колона през площада.

19:15 На Орлов мост колоната от протестиращи завива надясно в посока НДК. На Националния стадион множеството завива по "Гурко" и спира пред Спортната палата. Хора от околните жилищни сгради излизат по балконите и крещят "Оставка".

Движението не е спряно.

19:40 Протестът вече е пред сградата на МВР. Звучат силни скандирания "Мафия".

20:00 Протестът отново е пред Министерския съвет. Градусът се покачва. Няма сблъсъци, само силни скандирания, сред които цинични думи по адрес на Бойко Борисов, "мафия", "оставка", "Гешев е позор".

Демонстрантите изпълват цялото Ларго.

На жълтите павета се появи и "шкафчето" от снимките от спалнята на премиера.

Снимка: Мила Кузова

Фотографка се покатери по фасадата на Партийния дом, за да снима протеста, обирайки овациите на множеството. Тя се качи на височина до третия етаж, пълзейки по външната стена.

Снимка: Мила Кузова

21:30 Напрежението ескалира. 

Множеството стига до "Цар Совободител", където ситуацията е спокойна.

Пред МС обаче се виждат по-радикално настроени типове. Те са на предните редици. Сред тях се виждат поддръжници на националистически формации.

По-назад са представителите на градската десница, сред които и много жени. Там ситуацията е спокойна.

22:00 Хора от предните редици хвърлят предмет по полицията. Последват бурни ръкопляскания. Момче непрекъднато тича с плакат с прасе и го навира в очите на полицаите, буквално на сантиметри.

 

Протестиращите са над 10 хиляди. Хиляди хора има освен на Ларгото и по "Цар Освободител", и в уличките и заведенията край тях. 

22:30 Демонстрантите намаляват, в момента в Ларгото са не повече от 2000-3000.

23:30 Към този час на площада има около 1000 души. Демонстранти извиха хоро.

Трогателен жест - участници с колело минават по жълтите павета, събирайки бутилките от протестиращите в кашон.

23:50 Полицаите на площада свалиха шлемовете си. Жестът им бе посрещнат с бурни аплодисменти.

00:05 На площада останаха стотина души. Полицаите се оттеглят под строй на големи отряди. Протестиращите им ръкопляскат и викат "Утре пак".

На площада пред президентството част от участниците опънаха импровизиран бял екран и с лаптоп си направиха кино на открито.

00:20 Протестът приключи. На площада са останали малко хора, а полицейският кордон се оттегли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6063

12

Синия гол шаман

12.07 2020 в 10:32

Протестърите надуват вувузели, както през 2013-2014та

23293

11

Стефан

12.07 2020 в 03:58

Ми, Белла Чао!

5712

10

tough

12.07 2020 в 00:10

Освен вече написаното, нямаме нормален съд. Това е основната причина да не идват инвеститори в България. А и от десетилетия сме почти без промишленост, откъде очаквате да дойдат пари и да се вдигнат заплатите? От туризма ли, дето е пълна пародия?

13874

8

emanuilis

11.07 2020 в 23:31

Към организаторите: участието на хора може да се увеличи многократно, ако там не присъства #МаяМа.

-1695

7

Mladen Nikoloff

11.07 2020 в 23:01

Не знам какво искате от Борисов и правителството му. Икономиката ни е стабилно и е сред най-бързорастящите в Европа. Заплатите растат средно с около 5-7% на година. Стъпка по стъпка нещата се получават. В добри отношения сме със САЩ, ЕС, Турция, Русия и Китай. Това са неща, които ги вземате за даденост, но не са и искат политически и личностен ум, за да се получи. Що за бездарник трябва да си да тръгваш да сменяш правителство месеци преди редовните избори и по време на пандемия? Огромното мнозинство български граждани искат просто да отидат на работа, да си изхранват семействата, и да живеят мирно. Няколко хиляди кол център специалисти от бизнес парка се взеха изведнъж за биткаджии.

10372

6

elbarbudo

11.07 2020 в 22:12

първо да разкараме шайката после нещата ще се наредят полека лека, ама началниците не дават май!?

77927

5

El Commandante

11.07 2020 в 22:09

Имам странното чувство че Баце е време да се ориентира нанекъде.
Кво и е лошото на Барселона не разбирам?

2800

4

zpe

11.07 2020 в 21:52

Айде стигар всеки път така - минат се два дена и се почва "Тоя какъв беше, пък как се хили сега, Онзи направи много повече, пък тия се лепнаха и само седят, Тия са недостойни и едните и другите, много по-достойни са ония в ъгъла".

Ами би трябвало всеки, който може, да се прилепи и той. Това е всеобщо усилие. Всеки допринася според способността си, във всяко нещо има такива, които са примери за останалите, и последователи.

После се почва с "И тия и тия са генералите от ДС, все тая е". Ами ДА!, все тая е. Докато човечеството не е достатъчно духовно и морално израстнало, за да се установи анархия, ще има държава, която да изпълнява ролята на възпитателя родител. Навсякъде, където има държава, има власт, задкулисие и нечестност. Дефиницията за "държава" е такава.

По един въпрос съдим според един мащаб, по друг въпрос съдим в различен мащаб и с различен аршин. Един и същи герой ту е прав в местен план, ту е грешен в световен план, ту е герой в настоящето, ту е злодей в миналото.

3246

3

динозавър

11.07 2020 в 21:19

Триото без да прави нищо се лепна към акцията на Христо. Но и тримата така живели досега и нямат причина да се променят.