Ден 36: Гражданите гласуваха оставката на Борисов и правителството. Блокада и край румънското посолство

OFFNews 13 август 2020 в 19:44 5733 7

Пропуснатото в началото на деня заседание на Народното събрание се проведе няколко часа по-късно на площада пред Триъгълника на властта в 36-ия ден от протеста. На него депутатите - гражданите, гласуваха вот на недоверие на правителството и неговия премиер Бойко Борисов. Това стана в отсъствието на премиера и неговите министри, но бе прието с пълно единодушие и с нито един глас против и въздържал се.

Хронология на събитията

21:35 часа - Кръстовището пред румънското посолство е блокиран от протестиращи. Пред румънското посолство се появиха шатри.

20:46 часа - Започва шествието до Ситняково.

20:42 часа - Звучи песен, специално писана за протеста от Вида Пиронкова. 

20:37 часа - На сцената е проф. Велислав Минеков: "Време е да си върнем открадната държава от корумпираната шайка идиоти. Ще потърсим обяснения". Той обяви, че изборите, след които стана факт правителството, са манипулирани. Той допълни, че Борисов няма да прави повече избори. Минеков призова хората да започнат традиционното си шествие, което този път да стигне до румънското посолство.

20:34 часа - Друг оратор призова гражданите да изразят своята гражданска позиция с присъствието си на площада.

20:29 часа - студентката Лиляна Георгиева на 25 г. обяви, че е на площада, "защото ми омръзна от простотията, от всички ужасни неща, с които се олицетворява сегашната власт". "Бъдещето започва с оставката на този кабинет", заяви тя.

20:17 часа - звучи химнът на България. Преди това Арман Бабикян от Отровното трио каза, че днес трябваше да се проведе заседание на Народното събрание. "Ето го народът. Днешното заседание е открито. На него участват хора с различни политически убеждения. Точка първа е изслушване на премиера Бойко Борисов. Тук ли сте, г-н Борисов, кажете?", запита той. "Разпореждам да потърсим Бойко Борисов и да го доведем тук. Нито квесторите, нито Борисов са тук. Гласуваме недоверие на правителството и премиера. Който е съгласен, моля да гласува." Множеството гласува с пълно единодушие оставката. "Приемаме оставката на правителството и неговия премиер заради корупция, наглост и арогантност", обяви Бабикян. 

"Съгласно член Първи от конституцията от днес Бойко Борисов не е премиер на република България", обяви Бабикян, преди да закрие "заседанието" на парламента. 

20:14 часа - Адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио заяви, че Пловдив и Стара Загора са по улиците. "Днес ще са домати и яйца..., утре ще са карамфили. Ще им носим карамфили - бели, червени, от времето на Тодор Живков. Те си ги харесват такива". 

Блокадата в центъра на столицата остава и на 36-ия ден от протеста на гражданите, които настояват за оставката на премиера Бойко Борисов, правителството и главния прокурор Иван Гешев. 

Около Триъгълника на властта продължава да има палатков лагер.

Собствен живот заживя и "градчето" на Орлов мост. Тук е оформена дори сергия, от която всеки може да си купи книга и да почете.

Осигурено е само трасе за полицейски коли и линейки.

Протести имаше и на други места в страната. Недоволни от управлението граждани протестират край ГКПП "Дунав мост" в Русе, съобщи БТА. Хората се събраха на кръговото кръстовище и скандираха: "Оставка! Веднага!", "Всеки ден ще е така до оставката".

Протестиращи блокираха Аспарухов мост във Варна, съобщи БНР. Преди това шествието мина през центъра на града, а начело бяха плакатът "Държавата е в ремонт" и националният трибагреник. Мостът, по който минава трафикът към Бургас и варненския район "Аспарухово" остана затворен около половин час, съобщи БТА.

С шествие продължава протестът в Пловдив. В 19 часа близо 1000 се събраха на площад "Съединение" и разпънаха националното знаме пред паметника. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11610

7

Prologue

14.08 2020 в 05:28

Flat, замисляш ли се, че за да стигна до протестиращите, ще трябва да премина през десетки, да не кажа стотици изнервени шофьори, след това през тотатлно безлични полицаи и чак тогава за две минутки с протестиращите! ЕВАЛА за съвета, направи ми сутринта някак прекрасна! Другата част на коментара ти е.... Единствено ще кажа, че пред човешката глупост съм безсилен!

2700

6

Eva69

14.08 2020 в 03:55

Най-добрият сайт за запознанства във вашия град!
Влезте и се уверете --->>> www.meetchats.com

4005

5

Flat

14.08 2020 в 03:31

Prologue ,

Можеш да си сигурен, че ако поговориш за две минути с протестиращите те ще ти направят път да минеш. Или и ти си трол и ползваш инфантилни опорки...

11610

4

Prologue

14.08 2020 в 00:46

"Име на профила", да, затруднявате много хора, които въпреки цялата тази идиотия имат отговорности и живот, който е много повече от това, което такива хора, като теб искат да постигнат. Утре трябва да закарам майки си на доктор, защото преди време я блъснаха и я потрошиха цялата и, ако е блокирано кръстовището на Ситняково, това означава, че ще имаме много главоболия докато стигнем до доктора... Не искам да изпадам в обяснения и подробности,но ми обясни, защото аз съм явно прост шоп... защо трябва да ни е насират още повече така или иначе насрания живот? Отговорът е за теб! И изводът е за теб, надявам се да надделееш твърдоглавието си, не за друго, ще ти помогне да видиш много неща, стойностни неща. ;)

3767

3

Име на профила

13.08 2020 в 22:48

Нъръбъ, за теб отдавна знаем, че си платен, и при свети Петър ще съжаляваш. Че и преди това, като има честна съдебна система.

За другия трол не ми е ясно дали е просто шоп, когото дразнят блокадите, или гербераст, когото дразнят протестите. И в двата случая мястото му е навсякъде другаде, само около изпълнителната власт. Затдудняваме ли ви с тия кръстовища? Некомфортно ли е? Ненаядохте се 10 години!

2900

2

nrb

13.08 2020 в 22:25

Sashkavas,
Те са мутри, те не плащат. По скоро ще отстрелят този от НАП. Нали са "протестиращите срещу мутрите" на радев.

1894

1

Sashkavas

13.08 2020 в 20:04

Прекрасно, да мине днес или утре, някой от НАП и да провери за касови апарати и ако няма глоба. След това да мине СО и да провери за разрешение за продажба на обекта и платен патентен данък, и ако няма глоба. След което могат да минат КАТ и ДАЙ и пак по реда за препястване на трафика и нарушение на ЗДП. В други ден ако пак са там, нови глоби в троен размер и т.н. каквото казва закона в пълна сила. Ако до 30 дни не са си платили,глобите, щото няма какво да се обжалва, съдя изпълнител запор на сметките и разпродажба на имущество, обществено полезен труд и какво е според НК.

Това биха направили нявсякъде по света и няма хън мън, че ние сме умено-красивии голями тарикати, дето мога да тъпча правата на всички, ама тяхните никой!
 
X

Подкастът на OFFNews