Ден 55: 'Днес ще бъде последният мирен протест'

OFFNews 01 септември 2020 в 20:12 10365 0

Часове преди "Великото народно въстание", за 55-а поредна вечер, протестиращи се събират в Триъгълника на властта, за да поискат оставките на правителството, премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. 

И тази вечер OFFNews ще следи събитията в столицата. 

Масирано полицейско присъствие се забелязва в центъра на София тази вечер - до катедралата "Ал. Невски" и на бул. "Дондуков".

Утре от 9 ч. ще се проведе първата сесия на парламента в новата пленарна зала в бившия партиен дом. Час по-рано е и началото на големия антиправителствен протест. Държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание от трибуната на парламента при откриването на новия политически сезон.

Остават блокирани трите кръстовища при площад „Независимост“, при Ректората на СУ и Орлов мост.

Хронология на събития:

21:27 ч.: По-голяма част от протестиращите се отправиха на обичайното шествие до Орлов мост. Хората освиркват полицаите, намиращи се на паркинга до бившия партиен дом. 

21:24 ч.: На днешната дата преди много години започва Втората световна война. Надявам се на утрешната дата да свърши третото правителство на Бойко Борисов, каза Бабикян. "Тези, които имат сили, моля, да останат още от тази вечер около палатките пред Народното събрание 2. Тези, които знаят, че утре трябва да станат рано, предлагам да не се разхождат до Орлов мост", апелира той.

21:20 ч.: По традиция звучи химна на България. 

21:17 ч.: "Да бъде новата година с нов късмет и нов кабинет", започна речта си архимандрит Дионисий, който отслужи литургия. "Нека всички вдигнат лявата си ръка, дясната - на сърцето", призова той и попита: Отричаме се от правителството, нали. Отричаме се от парламента, от главния прокурор, от ВСС, нали?". По думите му полицията, която е положила клетва в името на народа, трябва да води народа. 

21:08 ч.: Готови ли сте за утре, попита адв. Николай Хаджигенов от трибуната. "Утре е един от много големи дни, които ни чакат. Днес ще бъдем кротки, защото утре ни чака дълъг и важен ден. Утре - ден 56, ще застанем едни до други. Трябва да изринем тази политическа паплач на бунището на историята. Утре всеки един от нас трябва да вземе страна най-накрая – страната на правото". "Не ви ли писна от корупция? Не ви ли писна да ни управляват и да ни командват зад тях идиоти? Не ви ли писна да се назначават хора, които едва четат и пишат?, попита той и добави, че утре ще бъде сложен края на политическата корупция. По думите на Хаджигенов утре е денят, в който ще спрем да мечтаем, защото сме постигнали една от мечтите си и утре "ще запалим пожар, от който ще възкръсне Феникс".

21:00 ч.: Оперният певец Георги Филаделфис изпя песен за "парите" по филма "Кръстника", посветена на Бойко Борисов.

20:50 ч.: Протестираща прочете част от отвореното писмо на български студенти в Германия, адресирано до канцлера Ангела Меркел и управляващия Християндемократически съюз. "Неизброимите корупционни скандали през последните години, липсата на разделение на властите и цензурата върху медиите представляват само малка част от причините за всеобщото недоволство". "Настойчиво Ви молим да преосмислите подкрепата си за партия ГЕРБ начело с министър-председателя Бойко Борисов", завършват писмото си студентите. 

20:44 ч.: "Само за ден бяха примъкнати от цялата страна близо 8000 души полиция. Колите, с които идват, ги платихме ние - от нашите джобове. На всеки домъкнат ще получи допълнително 5,60 лв. на час. Никога няма да ги получат, лъжат ги", добави проф. Велислав Минеков и апелира хората да бъдат силни утре. "Премахване ги и се запътваме към честни избори". 

20:41 ч.: "Днес ще бъде последният ден на мирен протест", каза Бабикян. Окупация до деня на поставените от нас условия, призова още той. 

20:38 ч.: От трибуната говори Арман Бабикян от "Отровното трио". "Виждам хора от Плевен, Перник, Русе, Варна, Пловдив, Велико Търново и Ямбол. Борисов, чуваш ли - хората идват, за да метат".

Той прочете призив, написан от проф. Минеков: "Скъпи приятели, страхът в този момент е лош съветник. Преодолейте го. Не зрители, а съучастници са нужни. Нужни са вашата неочаквана смелост. Не бъдете овце, бъдете зверове. Срамът от нашето мълчание можем да го изтрием и да завърнем честта си. Вероятно осъзнавате, че в следващите дни ще премахнем диктатурата и мафията. Ще бъдете личности, а не рая. Направете го в името на честта си. Време е!"

20:10 ч.: Звучат изтеклите записи, за които се предполага, че са с Бойко Борисов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови