Един народ срещу един луд (хронология и снимки)

Николаос Цитиридис, Владимир Йончев 26 октомври 2015 в 18:30 15402 20

Хиляди се събраха тази вечер в центъра на София, за да поискат имунитетът на лидера на "Атака" Волен Сидеров да бъде свален. 

Демонстрацията, която е породена от недопустимото поведение на Сидеров през последния месец, започна зад Народното събрание, но после прерасна в шествие и завърши пред НАТФИЗ. На събитието присъстваха граждани, актьори и културни дейци, както и студенти от НАТФИЗ.

Шествието протече спокойно, а в района имаше засилено полицейско присъствие. Протестиращите блокираха за малко кръстовището на ул. "Раковски" и бул. "Цар Освободител".

Хронология на протеста:

18:58 часа: Парламентът е опасан от полицейски кордон, а малкото останали протестиращи завиха по ул."6 септември" и се насочиха към храм-паметника „Св. Александър Невски”.

18:46 часа: Демонстрантите, които са около 500, се преместиха на кръстовището на ул. "Раковски" и бул. "Цар Освободител". Манол Глишев държи реч на мегафон.  

18:33 часа: Пред НАТФИЗ са останали около 100 демонстранти и още толкова полицаи.

18:25 часа: Пл. "Славейков" е блокиран от полиция, защото там се намира офисът на партийната телевизия на Сидеров. Протестът е към края си. Движението на ул. "Раковски" по посока Френската гимназия вече е пуснато. Другото платно остава блокирано.

18:17 часа: Студентите махат от прозорците на Академията, а хората на улицата им ръкопляскат. Демонстрантите започнаха да се разотиват.

18:10 часа: Движението на ул. "Раковски" е блокирано. Студентите влизат в НАТФИЗ, където имат часове. Демонстрантите викат "Без агресия".

18:05 часа: Началото на шествието вече е пред НАТФИЗ, а краят му не се вижда. Всички се хванаха за ръце и започнаха да скандират "Искаме морал".

17:50 часа: Демонстрантите вече са хиляди и потеглят на шествие. Крайната цел е НАТФИЗ. Полицаи обграждат протестиращите, за да ги "ескортират" до крайната им цел. Има плътен полицейски кордон на ул."Раковски" по посока централата на "Атака".

17:40 часа: Протестиращите скандират "Искаме морал" и "Без имунитет". Има много полиция, коли на жандармерията и на пожарната.

И на улиците около протеста има засилено полицейско присъствие.

17: 20 часа: Зад Народното събрание вече има около 300 души. Протестиращите са предимно млади хора. Сред тях се виждат Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Вальо Танев, Христо Мутафчиев и Калин Янакиев.

"Сидеров е лош актьор и ние не искаме да сме част от тази пиеса", заявиха студенти от НАТФИЗ в декларация, която прочетоха пред събралите се.

По-рано днес стана ясно, че ако Сидеров не се откаже сам от имунитета си, то в сряда парламентът ще избере комисия, която да реши дали имунитетът му да бъде свален.

Освен това заради поведението на лидера на "Атака" се подготвят промени в Конституцията, с които депутатите ще останат без имунитет, освен за работата си в пленарна зала.

Днешният протест беше организиран във Facebook, преди да се случи снощния скандал, а над 13 000 души бяха заявили, че ще присъстват. В изборната нощ Сидеров отново нахлу в НАТФИЗ и се държа арогантно със студенти и журналисти, защото има "граждански дълг". Лидерът на "Атака" размахваше депутатската си карта като оръжие, а неговият "антураж" блъскаше хората. Наложи се на място да пристигне и вътрешният министър Румяна Бъчварова. В крайна сметка Сидеров бе закаран в 1-во РПУ с патрулка. Няколко часа по-късно той потегли с линейка от районното, като обвини полицаите, че са го пребили.

Припомняме, че вчера Сидеров демонстративно скъса бюлетината, която му беше подадена за гласуване в националния референдум. Той отправи и неприлични призиви към президента Росен Плевнелиев. 

През последните две седмици лидерът на "Атака", която според предварителните данни е спечелила едва около 3% от гласовете на местния вот в страната, имаше няколко изстъпления не само срещу НАТФИЗ, но и срещу клекшоп на столичната ул. "Раковски". Обвиненията му бяха сходни - че там се пласират наркотици. Освен това лидерът на "Атака" имаше и показна акция на Ларгото. Тогава той заплаши полицията, че ще се стигне до кървав сблъсък. При всички случаи очевидци разказват, че той е бил във видимо неадекватно състояние.

През март миналата година също имаше скандал, в който Сидеров беше главно действащо лице. Тогава той нападна трима младежи пред НАТФИЗ. И при този случай очевидци разказаха, че политикът е бил в нетрезво състояние.

Сидеров е подсъдим и в дело за хулиганство заради инцидента на летище „Варна“ от миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!