Екоминистерството отстъпи и върна Болата на местните

Антония Чорева 07 юни 2016 в 15:54 10778 0

Болата

Българевци успяха да спечелят битката срещу Министерство на околната среда и водите за плажа Болата. От днес ивицата отново е свободна за плажуване и за риболов.

Заместник-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов днес отиде специално в село Българево, за да се срещне с местните, които протестират срещу решението на министерството да огради плажа.

Миналата седмица строителни работници оградиха с бетонни блокове плажа Болата – един от най-дивите и красиви български плажове. По думите им те искат да го запазят като резерват, но с тези ограждения на практика спират достъпа до плажа и той не може да се използва от туристите. Местните не питаха никой, взеха тракторите и сами махнаха огражденията, като освободиха плажа.

„Няма да се слагат повече ограждения на плажа, но ще се мисли приемлив за двете страни вариант – как плажът хем да се ползва от местните, хем местността да е резерват“, обясни кметът на Българево Георги Георгиев. Той добави, че днес в читалището на селото са се събрали около 600 човека от цялата област – Варна, Каварна, Балчик, Добрич, които са били категорични, че няма да допуснат плажът Болата да остане затворен.

Представителят на Балчик дори е казал, че ако екоминистерството огради ивицата и спре достъпа до нея, ще се организира протест и пътят от Варна до Дуранкулак ще бъде блокиран с лодки.

Варненци са поискали от представителите на властта още да се намери вариант за плажа Болата възможно най-бързо, за да не се стига отново до тази ситуация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови