Флашмоб по халати настоя Централна баня да остане баня (снимки и видео)

OFFNews 14 декември 2018 в 14:19 4722 1

Граждани по халати организираха протестен флашмоб пред Централна баня в София, настоявайки банята да бъде възстановена и да заработи с някогашното си предназначение.

В момента тече обществено обсъждане в какво да бъдат реставривани части от сградата, в които някога е имало два минерални басейна. Макар да няма окончателно решение, на последното обсъждане стана ясно, че е малко вероятно басейните да заработят. Алтернативата е помещенията да бъдат превърнати в зали за културни събития. Сега те са склад на Музея на София, който се помещава в реставрираната част на старата баня. Основният аргумент срещу връщането на басейните е, че минералните извори нямат достатъчно дебит да ги захранват и ще трябва да се допълват с чешмяна вода.

"Обикновена справка сочи, че цели курортни селища като Павел баня и Баден – Баден захранват СПА-хотели и балнеологични центрове с до 10 л/сек. Дебитът на извора на Централна минерална баня е дори по-голям – 12 л/сек", коментират инициаторите на флашмоба, сред които са журналистът Антоанета Салфидж и архитектите Надежда Сучева и Ивайло Захариев.

Участниците в демонстрацията влязоха в сградата като обикновени посетители на Музея, купиха си билети, съблякоха връхните си дрехи, наметнаха бели халати и като заблудени туристи безмълвно започнаха да търсят минералните басейни в банята. След обиколка из залите се скупчиха на едно място, скандирайки: "Върнете минералната баня на София".

Няколко граждански организации са депозирали в общината становище, оборващо точките от доклада, внесен от зам.-кмета Тодор Чобанов. Това са „Спаси София“, „Термално-Нормално“, „ДОМА Арт“ и „Софийски дискусионен форум“, подкрепени от архитекти, общественици и граждани на София. Към тази позиция се присъединяват организациите „ИКОМОС“, "Трансформатори“ и „Гражданска инициатива за опазване на културно – историческото наследство“ (ГИОКИН).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7128

1

Лиско

14.12 2018 в 15:55

При толкова минерални извори, софиянци бият стотина-двеста километра километра за СПА хотели в провинцията, собственост обикновено на софиянци. Е не мога да разбера - що да не могат да печелят от СПА центрове в центъра и периферията на София!