Лекари замеряха с яйца зам. здравния министър

OFFNews 14 май 2018 в 13:34 5628 0

Снимка БНТ

Лекари от болницата във Враца излязоха на пореден протест заради състоянието на лечебното заведение и влязоха в остър словесен спор със заместник здравния министър Жени Начева.

Демонстрантите хвърляха яйца по зам.-министъра, която пристигна във Враца, за да представи новия директор на болницата и да успокои персонала, че лечебното заведение няма да затвори. Стигна се и до взаимни обвинения, че ситуацията се политизира. 

"Пращате но нова Гинка.", "Защо в оздравителния план цел номер едно е да се купи ангеограф? За да се продаде после болницата на частното дружество ли?", попитаха гневни служители.

Наложи се екип на охранителна полиция да ескортира Начева.

Зам.-министърът обяви, че днес ще бъде преведена заплатата на медиците за февруари, а до края на май те ще получат и възнагражденията си за април, като така ще остане неизплатена само заплатата за март. 

Тя ги призова да се върнат на работните си места и да изпълняват спокойно задълженията си. 

Лекарите обаче подчертаха, че проблемът в болницата няма да се реши само с изплащането на заплатите. Пет отделения бяха затворени, а медици масово напускат. Медиците заявиха, че има недоокоплектоване на персонала и липсват медикаменти. 

„Аз не съм тук, за да се карам с вас“, каза Начева и попита къде са били медиците в продължение на години, когато са се трупали дълговете на болницата, като допълни, че тя не е виновна.

„А къде е било Министерството през това време, след като е получавало отчети за състоянието на всеки 3 месеца. В борда на директорите нали е имало представител на държавата, той е получавал пари - да ги върне сега тези пари", отговориха лекарите, цитирани от Дарик.

"Абсолютно безплодна среща. не вярваме вече на министерството. В момента в спешното отделение няма нито, лекар, нито сестра. Ако искат, да докарат лекари от други градове да работят", коментираха служители на болницата след срещата.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови