Личните лекари излизат на протест - искат двойна потребителска такса и по-малко бумащина

OFFNews 23 април 2018 в 07:48 4507 4

Личните лекари излизат на протест днес. Той е насрочен за 12:30 ч пред НДК, съобщи д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари пред БТВ. По същото време вътре ще се проведе и неформално заседание на Съвета на министрите на здравеопазването.

Джипитата настояват за двойно увеличение на потребителската такса - от 2.90 лв. на 5.10 лв., и намаляване на административните им дейности и задължения, които не им позволяват да изпълняват основните си задължения като лекари. След като попълним всичко остава минутка за преглед, възмути се д-р Брънзалов.

Натоварването ни е толкова голямо, че вече има починали колеги на работните им места, посочи той.

Семейните лекари не за първи път искат законодателна промяна за отпадане на отчетите с описите на касовите бележки, но резултат няма.

Последния път, когато излязохме в един мразовит ден, от Министерството на здравеопазването набързо ни поканиха в едно мазе, двамата зам.-министри се срещнаха с нас, казаха, че били сформирани работни групи и т.н. - бързаха да се отърват, припомни лекарят.

Джипитата настояват всички освободени сега от потребителска такса да я плащат в пълен размер, а сумите да им бъдат възстановявани от съответните институции.

Според джипитата потребителската такса трябва да е 1% от минималната заплата, а 24-часовото им разположение на пациентите да отпадне.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9006

3

Соня

23.04 2018 в 11:03

Искам да знам къде ми отиват осигуровките? Защо с моите осигуровки се лекуват неосигурени? Защо ЛК не ми издава касова бележка? Защо ЛК ми взема 6 лв за издаване на болничен? Защо след като съм си платила потребителската такса за преглед, след 2 часа за да ми погледне изследванията отново ми взема 3 лв. Да 3 лв и не ми връща ресто, не ми издава касова бележка! За бумащината съм съгласна....за всичко останало не! И не са претоварени от работа...претоварени са в болницата, в операционните, в отделенията! Защо ламтят за все по вече пациенти......!? защото са претоварени ли? За джипито всеки пациент е пари! Гледат на пациента в списъка си като ходещи банкноти......!! Ай сектир бе.....щели да протестират!

11519

2

d0ni

23.04 2018 в 10:22

Ако няма потребителска такса, опашките за лични лекари ще са още по-големи, заради "болни" пенсионери и други подобни хипохондрици. И за да може наистина болен човек да стигне до личния си лекар ще трябва да чака 1-2 часа. Така, че 5лв такса не е толкова лоша идея.

11925

1

FeldMarschal

23.04 2018 в 08:52

Ние данъкоплатците пък искаме да няма никакви таски! Всеки месец от моя джоб и от този на работодателя ми излизат по 208лв за здравни осигуровки. Нямам спомен някога да съм лежал в болница или пък да съм ползвам медицински услуги. Ако нещо ми се наложи - ползвам допълнително здравно осигуряване. Заслужава си и хората те гледат като пациент а не като животно на заколение. Само даваме едни пари всеки месец за да може някви по върховете да купуват апартаменти и нови джипове, както и ци*аните да се размножават