Магистрала Марица е блокирана от протестиращи. Изви се километрична опашка от автомобили преди границата с Турция (видео)

Полицията се опитва да изтласка хората и да освободи движението

OFFNews 04 август 2020 в 22:05 9456 5

Автомагистрала "Марица" бе блокирана при 109-ия километър близо до Капитан Андреево и границата ни с Турция от протестиращи, които настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. 

Заради десетките демонстранти и сложените по пътя тенти се образуваха километрични опашки от автомобили и камиони.

Акцията не бе обявена предварително. За нея се разбра около 20:00 часа от изказване на Арман Бабикян от Отровното трио на протеста в столицата.

При протестиращите край границата бе третият член на триото адвокат Николай Хаджигенов, който призова местните хора да подкрепят протеста и да помогнат на хората на шосето с вода и храна.

"Ще стоим тук до оставката на правителството на Борисов. Основният блокиран поток са турските гастарбайтери, но така се случи. Вероятно има и блокирани българи от другата страна. Всички търпим неудобства. Свободата трябва да има цена и тази цена трябва да се плати от всеки един от нас”, заяви Николай Хаджигенов.

МВР потвърди за блокадата при 109-ия километър на магистралата . "Поради нерегламентирани протестни действия е блокиран участък от АМ "Марица" в района на 109-ия километър, на около 4 км преди ГКПП Капитан Андреево. Движението по пътните платна е преустановено и в двете посоки. Служители на ОДМВР-Хасково предприемат мерки за предотвратяване на усложнения в трафика", се казва в съобщението на вътрешното ведомство.

Десетки автомобили на полицията бяха разположени по пътя между Хасково и Димитровград. Патрулки имаше и по входовете и изходите на магистралата.

Малко по-късно БНР съобщи, че около 22:00 ч. полицията е призовала хората да освободят движението до 15 минути.
Засега се пропускат само автомобили с малки деца, които пътуват към Турция, както и автомобил с един болен, който трябвало да постъпи на лечение в клиника в Турция.

Половин час по-късно около 130 униформени полицаи направиха обръч около протестиращите и започнаха да ги изтласкват към канавката. Един от тях съобщи, че е пострадал. Започна освобождаване на едно от платната към Турция, съобщи БНР.

Протестът беше обявен за сряда в 18:30, но границата беше блокирана едно денонощие по-рано. Организаторите заявиха, че са избързали да направят палатковия лагери и блокадата, защото са имали информация, че няма да бъдат допуснати до магистралата в сряда. Адвокат Хаджигенов заяви, че полицията е направила опит да измести лагера преди пристигането на журналистите, но до сблъсъци не се е стигнало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

5

tough

05.08 2020 в 09:39

С тия блокирания на пътища протестът все повече се обръща срещу хората, отколкото срещу управляващите. Така на задаващите се избори ще има голямо разделение, трябва по-хитри начини да измислят, ама пак няма кой.

13874

3

emanuilis

04.08 2020 в 22:48

Терор на малцинството върху мнозинството. Няма да бъдат разбрани, напротив.

3258

2

Една каза

04.08 2020 в 22:36

Да се направи Протест в София на 08 август в 20.00 часа...Нека всички да излезем пред входовете като при земетресение и да постоим на вън поне 8 минути...Да покажем на мутрите ОБЕДИНЕНИЕ!!!

-1695

1

Mladen Nikoloff

04.08 2020 в 22:12

Ако постовете на този червей, че полицията блокира най-добре и че ще се радва да го махнат със сила не е провокация, не знам какво е провокация. И не знам какви нерви трябва да има Борисов .. За мен има два варианта - Полицията да ги закопчее и да им повдигнат обвинение за нарушаване на обществения ред. Или Полицията да се разкара, за да могат гражданите да се разправят с терористите. Непонятно ми е защо Полицията им асистира.. защо Полицията взема страната на престъпниците ..