Масови протести в цялата страна: Блокада на граници, пътища, градове

OFFNews 18 ноември 2018 в 12:27 18236 8

Масови протести се провеждат в цялата страна, а основното им искане е за оставка на правителството и смяна на политическия модел.

Блокирани са магистрали, градове и гранични пунктове.

Протестите в страната започнаха като реакция на високите цени на горивата и „Гражданска отговорност”, но вече гражданите имат ред социални и политически искания. Всички те са внесени в президентството и в парламента за вземане на отношение.

Първи се вдигнаха хората в Хасково. В центъра на града още преди 8 часа сутринта се събра голям брой недоволни, които подчертаха, че не подкрепят никоя партия, но настояват да живеят в нормална държава.

Малко по-късно масови действия започнаха в почти всички големи градове на страната. Силите на полицията и жандармерията са мобилизирани до краен предел, но до момента няма сериозни провокации.

София

Около 100 души се събраха на площад “Александър 1”. Техният протест започна пред НС от 11 ч. Говорител на протеста е бившият служител на ДАнС Росен Миланов. Той беше организатор и на тридневния протест от 15-18 септември.

Очаква се към тях да се присъедини автошествие от цяла България и протестите да се обединят.

Шествието по план трябва да тръгне от Народното събрание, да продължи по бул. „Цар Освободител” до Министерския съвет, за да завие по бул. „Дондуков” и през бул. „Васил Левски” и бул. „Цар Освободител” да стигне до Орлов мост. Обявеният краен час е 20:00.

Към столицата вече пътуват големи групи протестиращи от Пловдив и Пазарджик.

Освен оставката на кабинета, протестиращите в София настояват за промени в Конституцията и избори за Велико народно събрание; мажоритарна система; прочистване на списъците от „мъртви души”; намаляване на депутатските заплати. Освен това протестиращите искат необлагаем минимум за лицата с доходи под 800 лв. и диференцирана ДДС ставка (12% за храни, 10% за лекарства, 8% за учебници).

По темата с горивата искането е държавата да регистрира и управлява акцизни складове във всички административни области с цел либерализиране на пазара, който в момента е доминиран от „Лукойл”.

Под тепетата също имаше протестно шествие, което стигна до общината. Протестиращите са предимно млади хора. Те твърдят, че не са политически обвързани и протестират срещу мизерията и корупцията. Настояват за оставка на цялата политическа класа.

В 13 ч. във Варна се предвижда провеждане на автошествие, което ще тръгне към сградата на Общината, където в 14 ч. ще започне протестът на жителите на града.

Още сутринта в Хасково започна протест, като към него се присъединиха жители на Кърджали и Димитровград, като всички ще стигнат накрая в Свиленград, където ще има митинг. Очаква се и блокиране на границата с Гърция.

"Много българи може би не знаят какво искат, но със сигурност всички ние искаме едно – не искаме сегашните управляващи, които са в момента. Искаме нови, адекватни лица, не като последните 30 години – едни и същи работи, различни партии, едни и същи хора", заяви един от демонстрантите.

Жандармерия не допусна шествието на АМ "Марица", като беше предложен алтернативен вариант - да минат по стария път.

Жители на общините Разлог и Банско предвиждат протест и блокада на пътя Симитли – Гоце Делчев, като обявеният начален час е 12:00.

Очаква се в 13 ч. жителите на Петрич да се съберат на паркинга при общинската болницата, а след това се планува да бъде затворен ГКПП „Кулата“. Очаква се в действията да се включат и групи от община Сандански, както и близките населени места.

В Бургас след 12 ч. протестиращи ще блокират един от входовете на града.

Протестни действия има и в Ловеч, Ямбол и Сливен, съобщава бТВ.

Ето кадри и от Монтана.

И от Ямбол където недоволните затвориха пътя към ГКПП Лесново.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

8

котаракът Еркюл

19.11 2018 в 17:54

Кажете кои са тези нови лица,посочете ги? Щото аз не виждам такива,няма такива.

5995

7

Yana “Qna-ta” Topalova

18.11 2018 в 16:37

В София 100 протестиращи на 2 млн жители. На мен пък ми писна от избори!!! Не искам на всеки 2 години да избираме измежду ГЕРБ и БСП+ДПС, защото там ясно народа не ги иска мръсните комундели-крадци с 46 конгрес дето не са наследници да забранената със закон БКП!!!
Така че я стига с тия глупости, че аз пък ще изляза на реконтра-протест!!!

10571

6

Hissarion

18.11 2018 в 16:19

За съжаление Далавери закъсня много с оставката си. Излязат ли динковците на улицата трудно можеш да ги успокоиш. А за конспиролозите, разбира се, всичко е по сталински просто - шпиони, заговор, Путин.

5806

5

Мишленце

18.11 2018 в 15:48

Блокада на пътища, магистрали, градове, държави и цели континенти.
Офчовци, излагате се като кифладжии.
По-точно - като рубладжии.

6000

4

Kalin Tsvyatkov

18.11 2018 в 15:45

На всички ни тря'а идин цар, ъъъ... призидьент, вера православная, власт самодержавная! Капитализмът е минало, да живее ФЕОДАЛИЗМЪТ!!!

6000

3

Kalin Tsvyatkov

18.11 2018 в 15:35

Россия-мать зовет!