Плашат пироговци с уволнения, за да мълчат. Днес над 100 поискаха с протест оставката на Балтов

Вероника Шербанова 05 декември 2017 в 17:57 5415 1

Лекари от "Пирогов" са заплашвани с уволнение, за да не протестират, а да мълчат за ставащото в болницата за спешна медицинска помощ. В същото време в нея текат уволнения, авторитетни специалисти с по 20 г. стаж в болницата са преназначавани на временни договори с изпитателни срокове, месечните възнаграждения се намаляват, а медици дори споделят, че вече стават свидетели на извършването на добре платени от НЗОК операции на пациенти, чието състояние не налага драстичната намеса на скалпела. В някои клиники отношенията между началници и лекари са изострени до такава крайност, че взаимните обиди и публичното унижаване са ежедневие.

Спешните лекари, сестри, санитари от години работят в мизерните условия в държавната болница и са подложени на огромен стрес заради естеството на работата си, но не това ги изкарва на улицата. Смяната на ръководството обаче донесла огромно напрежение, особено в някои клиники, а последната провокация към екипите било намаляването на месечните възнаграждения с по 250-300 лева. Това било направено чрез спиране на допълнителното материално стимулиране (ДМС) през последния месец. Казали им да не чакат ДМС и следващия месец, нито нещо допълнително за предстоящите празници.

Около 100 пироговци излязоха на протест днес с искане за оставката на назначения през февруари неин директор д-р Асен Балтов.

Множеството се събра пред входа, между линейките, в мразовитото време по обед, а освен синдикалните знамена на "Подкрепа" се виждаше и транспарант с надпис "ОСТАВКА".

Протестиращите обявиха, че директорът започнал да съкращава медици и закрил щатове на пенсионирани медицински сестри. За шефове на санитарите в Спешното отделение били назначени пенсионирани военни. 

Променяни са имена на клиники, заради което лекарите трябвало да подписват нови договори и медици с 20-годишен стаж са принуждавани да подписват временни договори с 6-месечен изпитателен срок, в рамките на който те могат да бъдат уволнени по всяко време. 

Заради всичко това има и много напуснали медици, а никой дори не опитвал да ги спре, разказаха протестиращите. 

Не искаме да работим като на война, заявиха те.

Протестиращите се оплакаха и от решението специализанти да дежурят по 12 часа на входа на болницата и да разпределят пациенти. Това правило беше въведено след смъртта на пациент, отпратен от болницата. 

Аз съм тук, за да защитя парите, труда и условията на работа на колегите си. Подиграват се с нас. Имаме огромен дефицит на кадри, което е най-важното. Не е всичко пари, ние сме си дали емоциите тук. Не можем да позволим шепа хора да се подиграват с нас, заяви пред OFFNews Нели Гогова, старша сестра в "Детска противошокова зала". 

Сега не всички са навън, защото са заплашвани. Не всички са достатъчно смели, за да излязат, допълни тя и посочи, че един от най-големите проблеми е изключителният дефицит на кадри, особено на медицински сестри, което води до закриване на звена, каза Гогова, която работи в болницата от 20 години. 

"Не само аз, но и всички тук приемат болницата като част от своя живот и е обидно да се отнасят зле с нас. Не може една болница, която поема толкова пациенти от цялата страна, да работи в такива условия, да се отнасят с нас по този начин и да получаваме заплащане, което не отговаря на нашия труд", заяви д-р Борислав Петров, специализант в "Пирогов" от три години.

Той коментира нареждането специализанти да разпределят пациентите на входа на болницата. "Обидно е за специализанти, но и за целия персонал. Има хора, които трябва да вършат тази работа", посочи Петров.

Той коментира, че трите години, в които е в болницата не са много, но е забелязал, че ситуацията се влошава. Усеща се едно напрежение, страх в моите колеги и в мен самия, което затруднява работата, подчерта медикът. 

Утре медиците от "Пирогов" отново ще излязат на протест. Те обявиха, че се надяват на реакцията на здравното министерство и дори на премиера Бойко Борисов. 

Ресорният министър Кирил Ананиев обаче не зае страната на протестиращите. Той обяви, че излезлите на протест са само малка част от служителите на болницата, а преобладаващата част от медиците в лечебното заведение не подкрепят тяхната позиция. 

По думите му сигналът до него за проблемите в болницата е дошъл от бивши членове на КТ "Подкрепа", които били изключени от организацията по причини, които не поиска да назове. 

Той посочи, че все пак е направил работна група, която да извърши проверка в "Пирогов". Очаква се становището на групата да е готово до дни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови