Полицията "разчисти" площад "Народно събрание" (снимки)

OFFNews 12 ноември 2013 в 18:29 26691 149

Полицията би протестиращи пред парламента 12.11.2013 г.Снимка:Сергей Антонов
Полицията би протестиращи пред парламента 12.11.2013 г.Снимка:Сергей Антонов

 

Повече от 10 часа продължи протестът в срещу правителството на Пламен Орешарски днес. Напрежението ескалира около 20:00 часа, а на няколко пъти след това се стигна до сблъсъци около парламента. Полицията успя да "разчисти" площада два часа по-късно. 

OFFNews проследи случилото в центъра на София тази вечер. Предлагаме ви хронология на събитията и много снимки от фотографа ни Сергей Антонов.

 

Хронология:

23:50 ч. - протестиращите започнаха да се разотиват. Един от най-дългите и наситени с напрежение дни на протест завърши.

23:40 ч. - Стотина демонстранти продължават да стят на тротоарите, пазени от около 200 полицаи. Техни колеги дърпат и бутат разкъсаните преди три часа металните заграждения, към обичайното им местоположение в последните няколко месеца - българския парламент. Полицаите започнаха да събират личните карти на протестиращите, които стоят около Университета. 

23:20 ч. - Полицейски офицер отправи предупреждение с мегафон: "Говори полицията. Освободетеплатното и се прибирайте по домовете". Малко след това започна разчистването на кръстовището, под скандиранията на протестиращите "Българи - юнаци". Един демонстрант бе арестуван, а останалите бяха избутани на тротоарите около Университета.

23:12 ч. - На кръстовището дойде линейка, за да откара в болница младеж, който е пострадал при сблъсъците с полицията. По всяка вероятност той е със счупен крак. 

23:00 ч. - Затишие пред Ректората - двете страни са на своите позиции, но без напрежение. 

22:35 ч. - При изтласкването на протестирашите към кръстовището, полицаите са издърпали един от протестиращшите - 29-годишния Кольо Колев, който е отведен към техните автомобили. Никой не дава информация за това дали е арестуван. Младежът не отговаря на мобилния си телефон.

22:30 ч. - протестиращите продължават да стоят на кръстовището пред Ректората. От парламента ги дели плътен кордон от няколкостотин полицаи. Един от демонстрантите се провикна: "Така ни бутатте към Терминал 2". 

Снимка: Георги Марчев

22:20 ч. - полицията отцепи бул. "Левски" в посока Паметника Левски. Протестиращите могат да отстъпят към Орлов мост или към Спортната палата. Няколко университетски проподаватели споряд с полицаите, които са разположени на стълбите на Ректората. Според преподавателите така се нарушава университетската автономия, която обхваща и стълбището на сградата.

22:15 ч. - Част от протестиращите се опитват да изградят барикади на кръстовището със загражденията, които по-рано бяха издърпани от парламента. Полицейските сили напредват бавно, следвани от камионетките на жандармерията. Протестиращите, които са около 400 души, изпяха химна с вдигнати ръце. След това започнаха скандирания "Оставка". 

22.00 ч. - Полицията успя да иазтласка протестиращите към бул. "Цар Освободител" в посока Ректората. Това е и единственият път за отстъпление на демонстрантите. Бутането продължава.

21:55 ч. - Разчистването на площада продължава. Демонстрантите са избутвани към хотел "Радисън". Напрежението остава високо, а възможността за сериозно сбиване не е отминала.

21:50 ч. - Протестиращите се събират от източната страна на Паметника на Цар Освободител. Бутането между полица и демонстранти продължава. 

21:45 ч. - Нова атака на полицията, която изтласква протестиращите към Студентския дом и се опитва да ги раздели на две и зад Паметника.

21:40 ч. - Полицията успя да "разчисти" площада пред Парламента и да изтласка протестиращите зад и около Паметника на Цар Освободител. Част от демонстрантите стоят срещу полицаите с вдигнати ръце, но има и много момчета с качулки, които търсят удобен случай, за да провокират ново сбиване.

21:30 ч. - Прави се опит да се повторят събитията от февруари. Дойдоха няколко десетки момчета и мъже се присъединиха към протеста и се сблъскаха с полицейските сили, които са разположени между парламента и БАН. Последва залп от бомбички и пиратки и атака на полицията, която изблъска демонстрантите с щитовете. Стигна се до размяна на удари. 

21.25 ч. - Демонстранти влязоха в директен сблъсък с полицията пред централния вход на парламента. Полицията ги изблъсква с щитове.

20.50 ч. - Пред Народното събрание продължава да има около 500 демонстранти и няколкостотин полицаи и жандармеристи. 

20.30 ч. - Край парламента бяха докарани два специализирани камиона -  пожарна кола и жандармерийско водно оръдие. Пожарникарите паркираха до градинката с паметника на Св. Климент Охридски, а водното оръдие беше оставено в резерв зад парламента.

 

20.27 ч. - Всички заграждения пред парламента вече са свалени

20.25 ч. - Първите редици от протестиращи отново дърпат загражденията пред парламента. Още няколко заграждения са свалени.

20.17 ч. - Множеството пред парламента е над 2000 души

20.04 ч. - Един демонстрант беше уцелен от хвърлен камък.

19.58 ч. - На протеста пристигат още хора. Бутилки с минерална вода, тоалетна хартия и пиратки летят към парламента

19.45 ч. - Голяма част от металните заграждения пред парламента вече са бутнати. Цялата сграда на парламента е обиколена от три реда жива верига от полицаи.

19.20 ч. - Няколко заграждения вече са свалени. Демонстрантите дърпат загражденията навътре в множеството. 

19.05 ч. - Над 1000 души в момента са пред парламента. Първите редици събраха кофите за боклук и с тях бутат загражденията пред парламента. 

Край НС в момента има над 300 полицаи.

Към 18.20 ч. над 500 души отидоха към задния вход на парламента, тъй като край Светия синод се появи бял автобус. Появи се слух, че в парламентаоще има депутати.

По-рано днес групата на ГЕРБ, която в знак на протест срещу побоя над протестиращи излезе от пленарната зала, остана в сградата на парламента и депутатите се събраха на заседание. В 16.30 ч. срещата им приключи и ГЕРБерите също излязоха от парламента.

“Срамно е всички да излязат сутринта и да говорят срещу насилието, а после да твърдят, че навън нищо не се случва. Протестиращите си знаят какво се случи”, коментира след краткото заседание на групата зам.-председателят на ГЕРБ Красимир Велчев.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!