Протест на 1 юни: Място за всяко дете в градината или ваучер за частна

Мая Младенова 21 май 2020 в 16:23 5488 2

Снимка Pixabay

Протест за място за всяко дете в яслите и градините организират родители в столицата на 1 юни. Повод за това е тазгодишното класиране, при което около 8 хиляди деца не бяха приети в общинските детски заведения. През 2020 отпуснатите места са допълнително намалени с 1800. Това се случи заради корекция в наредбата за приема вследствие на раздутите групи, често надхвърлящи 30 деца.

Протестът е организиран от група майки и набира поддръжници в социалните мрежи. Ще се проведе от 9 до 11 ч в Деня на детето пред Столична община на ул. "Московска".

Първото искане на подкрепящите го е на семействата, чиито деца са останали извън общинските детски заведения, да бъдат изплащани парични компенсации с размера на издръжката на прието в градина дете. Те могат да бъдат и под формата на ваучери за посещение на частна ясла или градина. Според запознати издръжката, която държавата и общината дават на дете месечно, е в порядъка на няколкостотин лева. Сумата може да покрие цялата или значителна част от таксата за частна забавачка.

Второто искане на протестиращите родители е за ясен план за строежа нови градини в София. Тъй като процедурата сега е тромава и много бавна, те предлагат да се обособят готови общински сгради. Питат и защо не се наеме допълнително персонал, така че при наличната база групите да са по-големи: например, ако групата е 30 деца, но с нея работят по двама педагози на смяна, плюс помощен персонал, то броят деца няма да е такъв проблем, коментират организаторите на събитието.

Те настояват и за обяснение защо в условия на недостиг на места те са намалени с 1800.

"Защо децата ни се теглят на „лотария“, и при равни други условия за едни деца държавата и общината плащат Х лева издръжка всеки месец, а за други – нищо? Нормално ли е публичен ресурс за деца да се разиграва на „тото-лото“, добавят организаторите.

Местата в детските градини бяха намелени под обществен натиск заради групи, достигащи непосилните 35-40 деца в едно помещение без увеличение на персонала. Групите набъбваха заради наднормен прием на деца - много от тях със съмнения за уреждане "по втория начин". Под обществен натиск някои от тези практики бяха спрени, контролът засилен, а нормативът за брой деца в група - намален

По сега действащата наредба в яслените групи може да има до 18 деца, а в градински и предучилищни - до 25. Извън тях могат да бъдат приети до 5 деца с хронични заболявания в група. Те участват в отделно класиране. В допълнение, заложените в наредбата бройки могат да бъдат увеличени с още 3, ако в района на градината има недостиг на места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

2

Пенчо бре

21.05 2020 в 21:19

На най-логичните въпроси, отговори няма! Но има най- нелогичното намаляване на ставката на ддс за някакъв неопределен продукт "ресторантьорство"!

4000

1

DepecheMode

21.05 2020 в 16:57

Безумие е да няма място за децата и да се принуждават родителите да ги пращат в частни градини, където цените са майка си и баща си. Не всеки може да си го позволи!