Протест пред МРРБ за оставката на Петя Аврамова

Ирина Евгениева 27 януари 2020 в 09:21 4595 0

Перничани организират протест под надслов "Долу ръцете от водата и въздуха ни! Искаме нормален живот! Оставка на Петя Аврамова". Той е насрочен за 12:00 ч пред Министерство на регионалното развитие и благоустройството. 

Протестът се организира от Инициативен комитет "Спаси Перник".

След съботния протест с искане на оставките на министъра на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков, заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков, директора на Басейнова дирекция-Благоевград Радослав Георгиев, които според протестиращите, настояванията им прераснаха в искане на оставката на цялото правителство. Жителите на Перник обявиха, че днес ще се съберат в центъра на София и ще искат оставката на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Перничани бяха подкрепени и от жителите на Бобов дол, София, Враца и други градове на страната. Посланието, с което излязоха, беше "Вода за Перник, вода за България!", но имаше и искания за спиране на горенето на отпадъци. 

Преди около месец перничани бяха организирали градско шествие и молебен за вода в град Перник.

Близо месец Перник е в бедственото положение, въпреки мерките, които бяха предприети от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към яз. "Студена".

Режимът на водата в Перник започна на 18 ноември 2019 г., а причината - малкото количество вода в яз. "Студена".

Във фейсбук организаторите обявиха правила за провеждане на протеста:

1. Участниците в протеста не трябва да са употребили алкохол или други упойващи вещества.

2. По никакъв начин не нарушавайте обществения ред.

3. Не се допуска носенето на каквото и да било оръжие или други специално предназначени или приспособени предмети, които могат да се използват против живота и здравето на хората или за причиняване на материални щети.

4. Не извършвайте никакви провокативни действия срещу полицаите.
5. Не слагайте качулки и маски на лицата.

6. Не се отклонявайте от обявените места за провеждане на протеста.

7. Носете националното знаме или знамена с цветовете на Перник.

8. Пазете личните си вещи.

9. При провокации незабавно се обърнете към хората от вътрешната охрана на протеста или полицаите. При забелязване на групи или лица, които Ви притесняват, слагат маски и не се придържат към обявения ред на протеста, моля обърнете се незабавно към организаторите, лицата за самоохрана и полицаите.

10. Ще разпознаете хората от вътрешната охрана по лентите на ръкава.

11. Абсолютно се забранява хвърлянето на пиратки, пиротехнически средства и димки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови