Протест срещу водния режим в Перник - граждани опитаха да влязат във ВиК

OFFNews 20 ноември 2019 в 10:07 4416 1

Снимка Zapernik.com

Жители на Перник излязоха на протест срещу водния режим в града и опитаха да нахлуят в сградата на ВиК тази сутрин, предаде bTV. Гражданите бяха спрени от полиция на входа на сградата, а в дружеството ще бъдат допуснати само няколко души.

Областният град е на воден режим от понеделник, 18 ноември. Вода в града има от 5 до 10 ч и от 17 до 22 ч. Режимът обхваща и няколко села и се очаква да продължи до пролетта. Точно докога - зависи от количеството валежи.

Протестиращите настояха за оставка на ръководството на ВиК и за търсене на отговорност от бившия кмет Вяра Церовска и от областния управител Ирена Соколова.

Сред демонстрантите е и певицата София Георгиева. „Затвор за Вяра Церовска и Ирена Соколова. Защо се даваше вода на „Стомана“, всички знаем на кой е собственост“, апелира тя на висок глас.

От ВиК дружеството обясниха крайната мярка с малкото паднали валежи и съответно - пониженото ниво на язовир "Студена".

Разследване на OFFNews показа, че тази версия не отговаря напълно на истината.

Тази сутрин новият кмет на града Станислав Владимиров отиде е среща в София с министъра на регионалното развитие и благоустройство.

В декларация по темата Обединение "Демократична България"-Перник поиска оставки на директора на ВиК Перник, на областния управител на Перник и на министъра на околната среда и водите, както и незабавно да се прекрати подаването на питейна вода за промишлени нужди, което според тях в момента се извършва в нарушение на Закона за водите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови