Протестът, ден 13: Време е за гражданско неподчинение. Няма да простим!

OFFNews 21 юли 2020 в 19:20 6437 4

Снимка Стефан Йончев / OFFNews

За тринадесета поредна вечер демонстранти се събират в центъра на София, за да поискат оставките на премиера Борисов, правителството и главния прокурор Гешев.

Хиляди са изпълнили площада пред Триъгълника на властта, веят се български знамена. Множеството се простира до ул. Мария Луиза" и бившия мавзолей.

Проф. Велислав Минеков призовава за гражданско неподчинение. Протестиращите викат „Оставка“.

Следим протеста на живо, очаквайте информация, снимки и видео на живо.

Хронология на протеста:

22:32 ч. - Протестиращите се отправят към Народното събрание и Министерския съвет.

22:14 ч. - Част от шествието се отправи към БНТ. Друга блокира Орлов мост. Движението по един от най-оживените столични булеварди "Цариградско шосе" е блокирано. Тролеите правят обратен завой преди моста на път за кв. "Младост".

22:05 ч. - Протестиращите тръгват към Орлов мост.

21:57 ч. - Шествието вече е по бул. "Васил Левски". Тролейбусите са спрени. Трамваите по ул. "Граф Игнатиев" също са спрени, огромна опашка от тях изчаква да преминат протестиращите.

21:46 ч. - Шествието се отправя по бул. "Патриарх Евтимий".

21:41 ч. - Многохилядното шествие е изпълнило пешеходната зона на бул. "Витоша" и краят му не се вижда.

21:32 ч. - Трамваите по пътя на протеста са спрени. Хората в тях ръкопляскат на протестиращите.

21:24 ч. - Започва протестно шествие, което се ориентира към Съдебната палата.

21:15 ч. - Арман Бабикян от Отровното трио обяви: "Приемат ни за природно явление, което ще мине и ще замине. Не сме за малко и винаги ще бъдем тук. Тази страна е на 1300 г. и много боклук е текъл по реките й и се е оттекъл. А ние още сме тук. Един вицепремиер каза, че нямало с кого да говори, защото нямало лидери. Г-н (Томислав) Дончев, заповядайте тук, ще ви изслушаме. Нямали сме искания. Ето едното искане е оставка. Второто искане е честни избори. Защото освен парите ни, крадете и гласовете ни, за да се преизбирате сами. Третото искане е промяна в конституцията, за да сложим Каскета там, където му е мястото. Питат ни какво ще правите по-нататък. Ще измислим какво да правим, но няма да ви оставим. Поздравявам всички от Сливен, които заляха и този град. Благодаря на всички хора, които са по улиците на България, на Европа и на Америка. Един от политолозите, които не са на хранилка при тях и ги мрази безплатно, ми каза: Този протест е за ценности. Абе Борисов, нали беше в МВР някога. Уби ги от умора тези момчета. Няма кой един фиш да напише за 5 лв. От съжаление към тях, подай си оставката! Държавата щяла да се счупи без парламент. Той 3 месеца беше във ваканция заради ковид. Счупи ли се държавата?“

Последва химнът на България. Целият площад пее.

21:08 ч. - Адвокат Николай Хаджигенов обяви, че вчера пред парламента са били 300 души. А протестиращите са преброили 70 буса с полиция. „По наша информация с протеста са ангажирани 15 000 полицаи от цялата страна. Кой се бори с престъпността в това време. Как кой? Гешев. Води 5 мисирки и отива да се снима с някоя ограбена баба. Но не разкрива престъпника, само се снима с бабата“, каза той.
Човек от протеста обяви: Олигарсите включително тези от Дубай и Сърбия не са едни от нас. Те са част от хунтата.

20:59 ч. - Хората вече са много. По преценка на репортера на OFFNews вероятно са 5000 души. Цялото пространство пред бившия мавзолей е изпълнено с протестиращи, макар и рехаво. На другата страна хората са почти до ул. „Мария Луиза“. Хора има и зад фонтана пред президентството.

20:48 ч. - Велислав Минеков от Отровното трио обяви поход срещу престъпността. Той допълни: "Ще посегнат на нас, както и се случи. Няма да се отчайвате. Трябва да поправим счупената държава. Готвят ви залъгване. Не се лъжете. Готвят нещо ново, което да го представят като хубаво. Време е за гражданско неподчинение. Да танцуваме по улиците и кръстовищата. Ако само посмеят да посегнат на един от вас, ние ще потърсим свободата му и ще го върнем. Няма да простим.“

20:28 ч. - Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки" призова за незабавна реформа в правосъдието, ликвидиране на специализираните съдилища и отпадане на политическата квота във Висшия съдебен съвет. Според него генералният директор на БНТ Емил Кошлуков също трябва да подаде оставка. "Ние искаме промяна на системата", подчерта той.

20:01 ч. - Демонстрантите се увеличават. Цялото пространство до Художествената галерия е запълнено с протестиращи.

19: 56 ч. - Под прозорците на МС множеството скандира "Оставка"

19: 45 ч. - Протестиращите, вече над 2000, се преместиха пред сградата на бившия Партиен дом. Движението по бул. "Дондуков" е спряно.

19:30 ч. - Демонстрантите вече са над 1000 души. 

19:15 ч. - Протестът тази вечер все още се събира пред Министерския съвет. Движението по бул. "Цар Освободител" е спряно. От уредбите звучат песни на Ицо Хазарта и подбрани реплики на Бойко Борисов. Звучи и римейк на "Another Brick In The Wall" на Pink Floyd със следния текст: 

"Време ти е да си ходиш
Ти си прост, а ние не сме
Ще ти идваме на гости
Хей, Бойко, оставка и затвор"

Снимки: Стефан Йончев / OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

4

Стефан

22.07 2020 в 02:03

Мда.

-1695

3

Mladen Nikoloff

22.07 2020 в 01:37

Голям "протест" - събрали се няколко хиляди late 20s и early 30s..пуснали музика, пушат трева, пият и надуват вувузела..толкова вярват в демокрацията и се борят за нея, че пречат на нормалните граждани да изразят демократичното си прави да се придвижват из града. Ако гражданите и журналистите не са съгласни с тях - трябва да ги блокират и напсуват. Дами и господа - IT elite се нарича това!

2900

2

nrb

21.07 2020 в 21:32

Като гледам надминават по брой тези от 2013. Ама какво да се прави тогава стачкуваха и тези от г.е.р.б. , а сега са тези от б.с.п.

2800

1

zpe

21.07 2020 в 20:13

Във Франция ченгетата си хвърляха белезниците в знак на съпричастност и стояха през човек до протестиращите!

НО НАШИТЕ ФАТМАЦИ СА ДОБИТЪК!