Протести в подкрепа на Желяз: 'Днес е Желяз, утре може да съм аз' (снимки)

Мартин Георгиев 12 април 2018 в 19:24 3876 2

Около 250 души протестираха пред Съдебната палата в София в подкрепа на Желяз Андреев. Протест в подкрепа на Желяз се проведе и в родния му Добрич. 

На 7 април от Интерпол са поискали задържането и екстрадирането на Желяз Андреев и още четирима българи, обвиняеми в нарушаване на търговското ембарго, наложено от САЩ на Сирия. Желяз беше арестуван, но по-късно беше освободен. 

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че петимата няма да бъдат задържани засега и ще се търси консултация с Държавния департамент на САЩ във връзка със случая. 

Протестиращите в София организираха подписка срещу екстрадиция на Желяз. Те си залепиха стикери “аз съм Желяз” в знак на подкрепа. 

Демонстрантите издигнаха плакати с надписи: "Днес е Желяз, утре може да съм аз", "Работата в кол център не е престъпление", "Няма да дадем Желяз", "Когато държавата се откаже от гражданите си, те застават един зад друг" и "Българийо, не погребвай живи децата си". 

Протестът беше изцяло организиран от негови приятели, като на демонстрацията дойде и самият Желяз. 

"Изключително съм радостен за широкия отзвук, който дава този случай. Това е ситуация, в която може да попадне всеки българин, който е решил да остане в България, да изгражда тук кариера, семейство. Така че подкрепата на тези хора не е само за мен, тя е за техните близки, които биха попаднали в такава ситуация", каза Желяз Андреев пред журналисти.

Той обясни, че се е свързал с омбудмана и с Президентството още миналата година, но тогава е получил отговор, че тъй като няма искане за екстрадиране, не могат да направят нищо. 

Въпреки това Желяз посочи, че е благодарен за реакцията на властите сега, след искането за екстрадиция. 

"Аз съм със смесени чувства. Разбирам каква е реалната ситуация, разбирам, че решението на съда от вчера е една малка победа по пътя към по-голямата победа, към която се надявам, че всички се стремим", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

12.04 2018 в 19:50

Хващам се на бас, че това е някаква сложна шашма.

Искат петима, но са хванали тоя дето е случайно в списъка, вероятно дописан от адвокатите на другите 4. Надига се вой. Другите 4 дето сигурно са истинските разбойници, няма да ги хващат защото нали народа така не дава.

После от САЩ няма да ни пратят някой интересен (щото нали спогодбата е двустранна).

И всички ще са доволни. Особено разбойниците.