Протестиращи медицински сестри искат среща с Борисов

OFFNews 15 декември 2019 в 15:04 2355 1

Снимка БГНЕС

Пети национален протест се организира днес пред Министерския съвет с искане за реформа на здравната система, предаде БНР.

Медиците настояват за среща с министър-председателя Бойко Борисов.

Организатор на протеста е Синдикат на медицинските специалисти, който беше учреден преди дни. Мая Илиева, медицинска сестра и оглавяваща протестите заяви, че демонстрацията ще продължи през целия ден и през нощта на палатки, докато представители на Синдиката не бъдат приети за разговор с премиера Бойко Борисов. 

"Искаме той да бъде гарант за това, което на нас са ни обещали, искаме да се променят правилата, искаме да има стандарти, искаме въвеждане на електронна здравна карта. Искаме да можем наистина да работим по тези правила. И разбира се искаме две минимални работни заплати, защото виждате, че нашите колеги заминават навън", каза Илиева.

Движението в района на Министерския съвет се осъществява нормално.

На много места вече са увеличени заплатите, но останалите ще бъдат увеличени след 1 януари, не навсякъде, разбира се. Ние затова ще следим, за да си решаваме проблемите и да си променяме условията на труд, така че да бъдат адекватни и да отговарят на българското законодателство. Защото в момента 90% от болниците не работят по закона, заради това че няма кадри, заради многото часове извънреден труд, заради нерегламентираните дежурства 24-36 часа. Изключително много нарушения, за които ние ще сигнализираме като синдикат“, заяви Мая Илиева пред БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10372

1

elbarbudo

15.12 2019 в 15:42

Принципно трябва да протестират в банкИ. Боко е там предполагам. Но положението е - торбето на рамо и в чужбина...