Ръководството на СУ: Спрете окупацията. Илчев освиркан

Александра Маркарян 28 октомври 2013 в 17:03 3776 50

Академичният съвет на СУ реши, че окупацията не е правилният начин на протест и призова студентите да прекъснат окупацията. Снимка: Сергей Антонов
Академичният съвет на СУ реши, че окупацията не е правилният начин на протест и призова студентите да прекъснат окупацията. Снимка: Сергей Антонов

 

Академическият съвет на СУ призова протестиращите студенти да спрат окупацията и да потърсят "други форми на протест", за да не възпрепятстват учебния процес.

Позицията на ръководния орган на вуза бе прочетена в 17 ч днес на входа от ректора проф. Иван Илчев след тричасово заседание.

След като чуха решението, подкрепящите протеста мощно освиркаха ректора и скандирания "Оставка" огласиха двора.

 Ръководство на Софийския университет подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като липсата на морал в политическия живот. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат подкрепени. В същото време окупационната форма на протест е крайно средство, което нарушава изпълнението на образователната и научната дейност на Университета, правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, както и правото на труд на преподавателите и служителите, се казва в позицията на Академическия съвет.

Ръководството на Алма матер се обявявява "против опитите на външни сили независимо дали са в подкрепа или против Правителството да използват действията на студентите за политически цели".

Семестърът ще бъде удължен с толкова дни, с колкото продължи окупацията, съобщи ректорът пред журналистите, събрали се в двора. 

Проф. Илчев посочи, че от членовете на Академическия съвет всички с изключение на един са били против формата на този протест.

До половин час се очаква и студентите да излязат с позиция за решението на ръководството и да съобщят какви ще са действията им оттук нататък.

Пълният текст на решението на Академическия съвет:

Академическият съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ разбира и подкрепя мотивите на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот, отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора в страната и незачитането на техните позиции. Убедени сме, че младите хора не само имат право, но и трябва да бъдат насърчавани да изразяват обществена позиция.

В същото време окупационната форма на протест е крайно средство, което нарушава изпълнението на образователната и научната дейност на Университета, правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, както и правото на труд на преподавателите и служителите.

Академическият съвет се обявява против опитите на външни сили независимо дали са в подкрепа или против Правителството да използват действията на студентите за политически цели.

Призоваваме организаторите и участниците в окупацията да потърсят други форми на протест, които да не пречат на Университета да осъществява своята мисия.

Обръщаме се с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!