Рибари, природозащитници и местни жители на протест срещу унищожаването на река Вит

OFFNews
23 ноември 2019 в 12:47 | 1994 |1

Природозащитници, рибари и местни жители излязоха на протест срещу унищожаването на коритото на река Вит.

Демонстрантите се събраха край пътния възел Боаза, на моста над реката - в близост до участъка, където се изгражда ново трасе от автомагистрала "Хемус".

Причината за протеста е разораването на километри от река Вит - в нарушение на европейски директиви и законите, действащи в страната.

От сдружение "Балканка" обясниха, че засегнатият участък от реката попада в две зони от екологичната мрежа Натура 2000: ЗЗ Български извор - по директивата за хабитатите, както и ЗЗ Васильовска планина - по директивата за птиците. Това означава, че е засегнат участък, включващ приоритетни местообитания и защитени видове по две европейски директиви, а за дейността няма проведена задължителна процедура по Закона за биологичното разнообразие.

Риболовците от сдружение "Балканка" са категорични, че вината за случващата се в момента екокатастрофа на река Вит е на строителите на автомагистрала "Хемус".

Демонстрантите днес поискаха оставките на областния управител на Ловеч Ваня Събчева, директора на Басейнова дирекция "Дунавски район" Петър Димитров и на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

На протеста днес пристигнаха хора, както от региона, така и от София, Варна, Шумен Русе, Севлиево.

Toni2019

Рейтинг : 1811

23.11 2019 в 14:05 1
+ 2
- 0
Защо ще протестирате нали щели да глобят фирмата с част от полученото от нас. Това е само природа Ганьо иска цимент и пачки!