Родители на деца с увреждания обявиха безсрочен протест с палатков лагер пред парламента (снимки)

OFFNews 01 юни 2018 в 13:09 3221 0

Снимка Мартин Георгиев

Родители на деца с увреждания опънаха палатков лагер пред Народното събрание в знак на протест срещу политиките, насочени към хората в неравностойно положение.

Демонстрацията започна в 11 часа, а участниците бяха тениски с надпис “Системата ни убива”. По традиция, както и на предишните си шест национални протеста, те носеха черни балони и знамена.

Майките на децата с увреждания обявиха, че ще стоят в палатковия лагер безсрочно и ще дежурят, докато не се променят политиките.

Протестиращите настояват за нова система за оценка на увреждането и потребностите на човека, породени вследствие на заболяването.

Те искат още финансовата подкрепа да включва месечна издръжка поради увреждане, технически помощни средства, както и лична помощ под формата на подкрепа в дома и на работното място.

Според родителите трябва да се въведе понятието “личен бюджет”, в който личната помощ да е ясно регламентирана.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се срещна с протестиращите. Тя обеща, че всеки месец ще дарява 600 лв. от заплатата си на едно болно дете или на възрастен човек, който има нужда.

"Разработили сме стратегията, провели сме срещи, уточнили сме от каква промяна е нужна в системата – в оценката на ТЕЛК-овете, да се отдава значение какъв е процентът са работоспособност, да им намерим работа, средатата да е достъпна за тях, да могат да се движат спокойно. Всичко това го знаем, ние сме в много тесен контакт с техните асоциации, заедно разработваме този проект, готови сме в всеки един момент да го внесем и да го гласуваме", заяви още Корнелия Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !