Стотици протестираха след случая със задържаните журналисти (снимки)

OFFNews 17 септември 2018 в 21:01 4935 0

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Протестът в подкрепа на разследващите журналисти Димитър Стоянов от сайта "Биволъ" и румънския му колега Атила Бирo от Rise project блокира движението пред Съдебната палата.

Стотици се събраха днес да изразят недоволството си от действията на българската полиция и ареста на двама журналисти, след като са сигнализирали ГДБОП, че се изгарят документи за корупция при европроекти.

Протестът започна в 18 ч. На демонстрацията присъстваха журналисти, но не и представители на Биволъ. От медията предварително се извиниха във Фейсбук, че техни представители не могат да участват в демонстрацията:

"Приятели, тъй като нямаме възможност да изпратим наш представител довечера, искаме да Ви благодарим тук за подкрепата и решимостта да протестирате.

Вярваме, че този протест ще има конкретни и реални искания. Ние, журналистите от Биволъ, желаем преди всичко изчерпателно и независимо разследване за разкритите от нас мащабни злоупотреби с еврофондове и обществени поръчки, така наречената афера #ГеПиГейт или #ДжиПиГейт, както и унищожаването на доказателствата за тях. Това е голямата тема.

Задържане на журналистите, с цел да се попречи на разследването, е следствие от усилията на властта скандалът #ГеПиГейт, който разкрива факти за политическа корупция на най-високо ниво, да бъде потулен и заметен.

Подчертаваме, че до момента няма никаква активност на прокуратурата, което е скандално и недопустимо. Точно така се държеше Цацаров и в началото на #Яневагейт, докато общественото мнение не го принуди да започне разследване.

И тогава и сега настояваме европейските институции да се намесят и да инициират независима от българските правоохранителни органи проверка. Има надежда това да се случи. Защото ако в #Яневагейт не се засягаха пряко интересите на европейските граждани, тук става въпрос за милиарди, откраднати от джоба на европейските данъкоплатци. Милиарди за корупция, която убива, както видяхме при трагедията в Своге. Милиарди за смазване на механизмите на завладяната от мафията държава и обслужващи статуквото псевдомедии.

Отново благодарим и ви уверяваме, че ще продължим нашата разследваща работа въпреки натиска и опитите да ни заглушат"

Към протеста се присъединиха бившият ни посланик в Русия Илиян Василев и ексдепутатът от ГЕРБ Методи Андреев. Пред Съдебната палата бяха и представители на "Демократична България" - съпредседателят на формацията Христо Иванов, както и членовете ѝ Петър Славов, Стефан Тафров и Тома Белев.

"Ако гражданите не бъдат активни и не кажат "стига, така повече не може", очевидно сегащните управляващи могат да си изкарат така пълен мандат", заяви Петър Славов пред Нова тв.

Организаторът на протеста беше художникът Владо Руменов. По думите му свободата на словото, на печата, на волеизявленията са едни изконни права, които са били потъпкани в случая.

„Това, което се случи с тези двама журналисти и с обекта на тяхното разследване, беше капката, която преля нашето възмущение от управлението на Борисов. Всички негови управления са еднолични и каквото се случва в държавата е функция изцяло от него”, заяви той пред bTV

Към 19 ч. група младежи блокираха движението пред Съдебната палата. Половин час по-късно то беше възстановено.

Първоначално протестът беше планиран да се проведе пред Министерския съвет, но организаторите обявиха във Фейбук, че ще бъде изместен, за да не се слее с протестното шествие 'Оставка, съд и смяна на системата'.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews