Търговци на горива започват протести с жълти жилетки, готвят се да затворят граници

OFFNews 07 януари 2019 в 14:16 3758 0

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест на „жълтите жилетки“ още тази седмица, обяви пред БНР говорителят на сдружението Симо Симов.

Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници.

„Хората са отчаяни и вече не издържат, борят се за хляба си. Отчаяните хора са готови на всякакви действия“, заяви той.

Повод за протеста са промените в Закона за горивата, който според членовете на сдружението поставя пред тях неизпълними условия.

В сдружението членуват около 100 фирми.

Протестите у нас няма да ескалират като тези във Франция, а ще бъдат мирни, отбеляза Симо Симов. Той добави, че засега сдружението няма контакт с организаторите на „жълтите жилетки“ във Франция, но полагат усилия, за да осъществят такъв и да ги поканят в България.

„Положихме много усилия да решим по юридически и дипломатически път спирането на този несправедлив лобистки закон, който поражда огромен монопол. В крайна сметка виждаме, че институциите не реагират. Затова решихме, че ще започнем протестни действия, като излезем на улицата до пълното спиране на закона. Към днешна дата отправяме призив към държавните институции, президент, премиер, Народно събрание, омбудсман за спиране на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон“, коментира Симов. Той коментира, че  единствено институцията на омбудсмана им е обърнала внимание. Очаквали са подкрепа и от президента, но не са я получили. „Безкрайно разочаровани сме от президентската институция“, подчерта той.

Законопроектът беше внесен от депутата от Обединените патриоти  Емил Димитров - Ревизоро и преди окончателното му приемане претърпя малки промени.Измененията в него предвиждат при регистрация всеки търговец на горива да обезпечи с пари или с банкова гаранция бъдещи задължения по някой от законите, регулиращи дейността им. В крайна сметка депутатите приеха размерът на обезпеченията да бъде по-малък от първоначално предвидения. За големите търговци те са в размер на 500 хил. лева, а за търговия на дребно обезпечението е 20 000 лв. Първоначалните текстове предвиждаха сумата за дребните търговци да бъде 200 хил. лева. За дистрибуцията на газ в бутилки обезпечението е 100 000 лв.

Уставният капитал на фирма, искаща да търгува с горива на едро, трябва да е 1 млн. лв. Първоначалното предложение бе той да е 3 млн. Изискването за търговците на дребно е внесен капитал не по-малък от 20 хил. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови