Въпреки дъжда: Двойно повече протестиращи на Орлов мост (видео)

Те категорично отрекоха да са искали да използват жени и момичета като жив щит, както обяви полицията

OFFNews 09 август 2020 в 01:23 22981 4

Снимка Николай Табаков

И след полунощ остават блокирани трите възлови софийски кръстовища – Орлов мост, пред СУ „Св. Климент Охридски“ и в т. нар. "Триъгълник на властта". Протестиращите хора са двойно повече от предишната нощ, решени въпреки дъжда да пазят барикадите. Въпреки заканите на полицията да премахне барикадите, нощта минава спокойно. Няма засилено полицейско присъствие в района.

На "Орлов мост" към 21 ч. няма големи поражения заради бурята. Хората са струпани под шатрите. Полицейските коли са на голямо разстояние от протестиращите.

Протестираща проби кордона от полицаи, за да хвърли яйце по сградата на Министерски съвет. Организаторите на протеста за пореден път бяха осигурили яйца и домати, които полетяха към сградата. Жената се промъкна между кордона, хвърли отблизо яйце по вратата на Министерски съвет, а след това няколко минути танцуваше зад огражданията въпреки призивите на органите на реда, съобщава БНР.

На "Орлов мост" към 19 ч. протестиращите построиха лагера си от двете страни на пътното платно. Средата му е освободена за линейки и пожарни автомобили. Лагерът е ограден от контейнери за смет, пейки от Борисовата градина, дървени палети и бетонни кашпи. Интензивно е движението на пешеходци, велосипедисти, скейтбордисти. Лагерът вече е електрифициран чрез агрегат.

Протестиращите, прекарали нощта там, категорично отрекоха да са искали да използват жени и момичета като жив щит, както обяви полицията. Според един от тях, прекарал нощта в лагера е имало единствено уговорка "В случай, че дойде полиция по никакъв начин да не бъде провокирана, а хората да се съберат, по възможност в центъра, и да седнат на земята без абсолютно никаква агресия".

Според него твърденията на СДВР са "провокация, която цели да настрои хората един срещу друг или да уплаши хората да не са тук, на "Орлов мост" и на протестите или е някакво оправдание за използване на сила, която те ще приложат".

Междувременно над София се изрази силна буря, която беше истинско изпитание за протестиращите, тъй като палатките не са закрепени, както става ясно от видеото. 

"Искам всички по площадите да знаят - във Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, София - няма да се откажем. Когато една власт е на власт, само защото се крие зад мундира на полицаите, това е загубена власт. Тежко ви и горко, ако само те ви охраняват. Загубихте народа си и той загуби вас. Вие останахте някъде горе, където смятате, че ние не виждаме как крадете. Но ние виждаме", заяви пред събралите се хора Арман Бабикян.

Всички на протест! Не ни е страх! - призова "Отровното трио".

Въпреки силния дъжд в София, протестиращите продължават да са на Орлов мост и пред МС. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3900

4

минувач

09.08 2020 в 05:17

Вярно че са двойно повече - преди бяха 10 човека, сега са 20.
Дано жените и децата да не си отидат че пак ще останат десетина калпака.

13874

3

emanuilis

08.08 2020 в 23:11

Тази вечер си направих омлет от 4 яйца, 50 гр. сирене и един домат. Малко черен пипер, за вкус. Нахраних се за няколко лева, скромно и с благодарност към изминалия ден. Тези хора не са гладни, това мога да кажа.

3811

1

Toni2019

08.08 2020 в 20:29

Браво българи! Но нека внимаваме, не очаквайте мафията да се предаде без бой. Корупцията се защитава всеки ден.

За мен най-правилният протест е колона от автомобили по магистралите с по 30км и български знамена.