Втори ден от протеста за оставка и смяна на системата пред НС (видео и галерия)

OFFNews 17 септември 2018 в 13:09 6695 3

Снимка Мартин Георгиев / OFFNews

Втори ден българи от чужбина и страната излизат на протест пред Народното събрание.

Акцията започна в 12 ч. пред парламента. Очаква се от 17:30 ч. да се проведе протестно шествие, което ще завърши пред Министерския съвет.

Протестът се организира във Фейсбук от живеещият в Лондон Емил Русанов, собственик на сайта "Будилник", бившият служител на ДАНС Росен Миленов и Светослав Козлуджов.

Те настояват за оставка на кабинета, след което да се състави преходно правителство за 9 месеца и да се свика Велико народно събрание, което да направи промени в Конституцията.

Исканията на протеста са за пряка демокрация посредством национални и местни референдуми, както е в Швейцария. 

"Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш", заяви пред БНР Емил Русанов.

Организаторите предлагат още публично оповестяване на цялата информация, съдържаща се в концесионните договори за добив на подземни природни богатства и разваляне на всички такива, при които има съществени нарушения.

Те също така искат спиране процедурата за отдаване на концесия на „Летище София“, внасяне на проектозакон за възмезден възпитателен труд във връзка с налагането на наказанията по Наказателния кодекс, както и референдум дали електроразпределителните дружества, ВиК операторите, общественият доставчик на природен газ и един мобилен оператор да бъдат одържавени.

В неделя около 500 души блокираха движението пред Народното събрание и поискаха оставката на правителството на Бойко Борисов и промяна в модела на управление на страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови