Жители на Царево блокират пътя за Южното Черноморие

OFFNews - Бургас 11 април 2017 в 12:11 4001 0

Снимка tzarevo.net

Жители на Царево ще блокират пътя за Южното Черноморие в знак на протест, че от години няма изготвен общ устройствен план на общината. Местните хора обвиняват държавата в бездействие, което спира развитието на населените места в региона.

Протестът ще се проведе в петък, от 11 ч. За два часа местните ще блокират главния път към Южното Черноморие, при моста на р. Караагач – на границата между общините Царево и Приморско. Очаква се, предвид почивните дни, трафикът тогава да бъде по-сериозен от обичайното.

Преработеният ОУП на Царево трябваше да е готов още в края на миналата година. Той засяга най-голямата защитена територия у нас – тази на природен парк „Странджа“. Апетитите към това парче земя не са малки, защото се включва и крайбрежната част - от Ахтопол до Резово.

Сагата с документа започва още от 2006 г., когато е възложено изработването на изменението му, уточняват от Фондация „Биоразнообразие“. Зад плана стои името на известния арх. Калин Тихолов. Различни експерти по биоразнообразие атакуват определената като скандална екологична оценка и доклада по нея. Еколозите откриват и правно недопустими неща, например строителство на вилни, жилищни и курортни сгради в защитената местност „Устие на Велека“.

Отделно от това МРРБ предлага различни територии да бъдат включени или изключени от природния парк. И не само това - ОУП на Царево предвижда почти 100% застрояване на крайбрежната част на природен парк Странджа и узаконяване на спрения след това разрушен незаконен строеж на комплекс "Златна перла“ край село Варвара в природния парк. Съдебните спорове за плана продължават над 5 години, докато през 2014 г., ВАС допуска влизането му в сила. Няма и месец след това, регионалният министър, тогава Десислава Терзиева от БСП, спря ОУП, нареди неговото пълно изменение, както и изготвянето на цялостна екооценка.

През 2015 г. МРРБ обяви нова поръчка за изменение на документа. Още в началния му етап имаше редица забележки от еколозите. От Асоциацията на парковете излязоха със становище против т. нар. задание на екологичната оценка и оценката за съвместимост, например включени строежи, които още не са изградени, както и неясни граници на природен парк „Странджа“.

С днешна дата общината няма действащ план, след като предишният бе отменен, а новият не е изготвен. В случая с Царево това е ангажимент на МРРБ, а местните хора обвиняват държавата в бездействие. Таня Янчева от инициативния комитет, който организира протеста, пояснява: „Ние искаме да има ОУП, да има ред и правила. Общината като цяло е с вързани ръце, местните хора – също. Имаме съсловни организации на рибари, на пчелари, на земеделци, на животновъди, които не са конкурентноспособни на другите си колеги от страната. С липсата на ОУП те не могат да кандидатстват по всички мерки за европейски средства“.

Тя добавя, че цялостното развитие на община Царево се спъва от липсата на този план. Категорично заявява, че царевци не искат да бетонират Черноморието, но искат да им бъде позволено да са равноправни граждани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови