10 позиции на тялото, които ни пречат да общуваме

OFFNews 26 октомври 2017 в 16:28 19524 0

Снимка Pixabay

Независимо дали сте на среща, на интервю за работа, на конференция или разговаряте с някого, с когото току-що сте се запознали, правилата за общуване гласят, че 58% от вашия успех зависи от езика на вашето тяло. BrightSide показва 10 позиции на тялото, които ни пречат при комуникация.

1. Прегърбена стойка

Прегърбената стойка ви кара да изглеждате незначителни, слаби и несигурни. Ако се отпуснете на стола си или се облегнете твърде много назад, това сигнализира на другите, че не сте заинтересовани от работата си. Има научно доказателство, че прегърбването може да понижи настроението и самочувствието ви.

2. Грешна позиция на краката

Позицията на краката ви е подсъзнателна и следователно е по-трудно да се контролира. Тя може да предаде вашата несигурност или незаинтересованост. Начинът, по който поставяте краката си, когато седите, може също да разкрие неща за вашата личност.

- Хората, които седят със събрани колене и раздалечени стъпала, изграждат образа на дете – несигурно и мечтаещо.
- Кръстосаните крака могат да разкрият отбранителна, отдалечена или затворена позиция.
- Разкрачената позиция може да сигнализира за господство и значимост. Тя обаче разкрива арогантност и е неподходяща в официални ситуации.
- Успоредно разположени крака показват неутралност, която ви кара да изглеждате открити и спокойни.
- Успоредните, леко завъртени настрани крака, прави жените по-женствени и привлекателни.

3. Нервно движение на ръцете

Следете движенията на ръцете си. Когато човек ги движи нервно, той сигнализира за липса на доверие и професионализъм. Не е изненада, че нервните движения, като например изпукване на кокалчетата, игра с косата или гризане на ноктите, както и прехапването на устните ви карат да изглеждате неспокойни и несигурни. И все пак отсъствието на жестове може да бъде вредно и да показва загуба на интерес.

4. Скръстени ръце

Постоянното стоене с кръстосани пред гърдите ръце е отбранителна позиция, което може да създаде впечатлението, че не се интересувате от това, което ви се говори. Като държите ръцете си успоредно на тялото, от друга страна, показвате, че сте отворени за разговор. Още по-добре е  да държите ръцете си назад - това показва вашето превъзходство и увереност. Въпреки това, според някои изследвания, кръстосаните ръце показват по-голяма упоритост при работа с трудни задачи.

5. Слабо ръкостискане

Силното ръкостискане е важно. Обратното показва липса на авторитет и увереност. Но и тук трябва да има баланс - твърде силното ръкостискане може да се възприеме като агресивно. Едно от най-лошите ръкостискания се нарича „ръкостискане на мократа риба“ - слабо ръкостискане със студени и потни ръце, което създава впечатление за слабохарактерен и емоционално студен човек.

6. Избягване на контакт с очите

Ако не гледате хората в очите по време на делова среща създава впечатлението, че сте неподготвени или непрофесионални. Ако се случи на приятелска среща, изглеждате неискрени. От друга страна, според експерта на езика на тялото Каръл Кинси Гоуман, прекаленият контакт с очите може да изглежда груб, заплашителен и враждебен.

7. Игра с телефона, с косата и т.н.

Играенето (fidgeting) с косата, ръцете, телефона или друг обект може да разсее партньора ви. Вие, от друга страна, ще изглеждате слаби и разсеяни, въпреки че едно скорошно проучване показва, че „fidgeting“ помага на мозъка да запази информацията по-добре.

8. Неправилна позиция на пръстите и китките

Поставянето на пръстите на едната ръка върху пръстите на другата трябва да се използва внимателно. Тази позиция може да създаде впечатлението, че се опитвате да измамите човека срещу вас или да наложите мнението си, вместо да го убедите.

9. Неправилно „имитиране“ на другите

Огледалното имитиране ви позволява да изградите връзка с другите. То също така показва доверие и ви позволява да водите по-задълбочени разговори. Изследванията показват, че въпреки че мъжете намират огледалното имитиране за по-трудно от жените, жените се влияят повече и смятат, че мъжете, които повтарят жестовете или позата им, са по-привлекателни.

10. Не се усмихваме достатъчно

Усмивката или кимването могат да се използват като мощни невербални знаци, които дават на някого да разбере, че слушате активно. Усмивката кара околните да се чувстват спокойни. Докато някои хора няма да обърнат внимание на позицията на краката и ръцете ви, всеки ще реагира на сигнала, предаден от лицето ви.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови