8 съвета как да водите успешно светски разговори

OFFNews 06 юли 2018 в 15:00 10911 0

Снимка Pixabay

Краткият разговор с непознати може да е притеснителен и за най-екстровертните хора. Особено днес, когато мнозина общуват главно онлайн, способността да завържеш непринуден разговор с непознат може би е все по-голямо предизвикателство.

„Нашата зависимост от технологиите наистина ни изолира и ограничава“, казва консултантът по човешки ресурси Крис Едмъндс.

„Не говорим с хората толкова често, колкото преди 10 години, и вече сме забравили какво е да водиш разговор“, смята експертът.

Той дава няколко съвета, с помощта на които ще можете да проведете кратък разговор с почти всеки, независимо дали го познавате или не.

1. Запомнете, че разговорът ще приключи преди да сте разбрали.

Хубавото на краткия разговор е, че е кратък. Няма нужда да се притеснявате и да измисляте теми, които се нуждаят от дълго обсъждане.

„Това е кратък период от време. Няма да прекарате цяла вечер с този човек, а между 5 и 10 минути. Точно затова просто обсъдете нещо приятно и се отпуснете“, съветва Едмъндс.

2. Ако човекът срещу вас е по-приказлив, възползвайте се.

Интровертите и екстровертите са чудесна комбинация за кратки разговори. 

„Екстровертът комуникира по-лесно с околните и говори повече, докато интровертът е точно обратно, което го прави чудесен слушател и разговорът ще протече гладно и спокойно“, разказва Мелиса Удсуърт, автор на книгата „Как да проведем кратък разговор: Стартови разговори, упражнения и сценарии“.

3. Задавайте въпроси. Много въпроси

Скорошно изследване показва, че ключът към успешния кратек разговор е да задавате на човека срещу вас много въпроси. Така не само ще го накарате да се чувства интересен, но и ще изместите фокуса от себе си.

„Попитайте какво го вдъхновява, какво му харесва, в какво е добър, защо му харесват определени неща и как се справя с конкретни предизвикателства“, съветва Удсуърт.

Избягвайте бързите и прекалено директни въпроси.

4. Започнете разговора с въпроса „Как си напоследък?“

Разбира се, бихте могли да ползвате и въпроса „Как си?“, но по-добра стратегия е да зададете въпроса „Как си напоследък?“. Причината е, че така ще накарате човека срещу вас да усети, че се интересувате от живота му през времето, в което не сте се виждали.

5. Спрете да мислите, че сте скучни.

Когато се вгледате в себе си, проваляте разговора още преди да започне. Може да не смятате, че притежавате невероятни ораторски умения, но спокойно може да споделите свои истории, които никой друг не може да разкаже.

„Проблемът при кратките разговори е, че хората говорят за повърхностни теми. Вие имате своите преживявания, които можете да разкажете и така да създадете една стойностна комуникация“, казва Удсуърт.

6. Жестикулирайте, за да поддържате разговора

Когато използвате ръцете и лицето си, за да изразявате емоциите си, карате човека срещу вас да вижда, че го слушате внимателно.

Тези невербални знаци също ще намалят неудобните паузи в разговора. Неотдавнашно проучване в Холандия показа, че хората, които използват жестикулация и мимики, са получили отговори на техните въпроси по-бързо от тези, които не са.

7. Избягвайте кратките отговори.

Когато някой ви задава въпрос, дайте им нещо, върху което да продължи разговорът, а не една сричка.

Все пак, не прекалявайте с информацията, а намерете златната среда между мълчанието и прекаленото приказване.

8. Погледнете този разговор от положителната страна. Това може да е началото на ново приятелство, на кариера или романтична връзка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови