9 идеи за по-екологичен живот

OFFNews 06 юни 2018 в 13:54 12158 1

Снимка Pixabay

С повишаването на осведомеността хората стават все по-склонни да направят екологични промени в начина си на живот, но често усилията, които се изискват, изглеждат трудно приложими в ежедневието.

Предлагаме ви някои от най-лесните начини да живеете "по-зелено".

1. Разменяйте, не пазарувайте

Когато става въпрос за по-екологичен начин на живот, купуването на дрехи не е най-доброто, което можем да направим за нашата планета.

Благодарение на възхода на магазините за обмен на стоки сега има начин да си намирате нови дрехи без да се налага да ги купувате.

Концепцията е проста: вие носите дрехи, които вече не ползвате, но са запазени и ги заменяте с такива, които други хора вече не носят. В България вече са организирани няколко такива кампании и те набират все повече популярност.

2. Заменете бележките и тефтерите с електронни

Справянето с десетките задачи, които имаме да свършим всеки ден, е изключително натоварващо. Почти всеки от нас пише в тефтер или на листчета какво точно трябва да свърши, за да не задръства съзнанието си с излишна информация, но това не е полезно за природата.

Както знаете, хартията се произвежда от дървен материал и заместването на тефтерите и листата с електронните бележки във вашия смартфон ще помогне на природата.

3. Не се подлъгвайте по етикетите „Най-добър до“

Етикетите на продуктите в магазините могат да бъдат объркващи, особено когато става въпрос за разбирането на „Най-добър до“.

Според запитване дали хората знаят точно значение на тези думи се оказва, че по-малко от половината не разбират изцяло предупреждението и това води до прекомерно закупуване на храна.

Такива етикети трябва да има задължително върху храни като месо, риба и млечни продукти, тъй като те носят риск от натравяне, но продукти като плодове и зеленчуци нямат никаква нужда от подобно пояснение. Въпросната дата при тях значи, че след нея няма да бъдат в представителен търговски вид.

4. Дояждайте продуктите

Отпадъците от хранителни продукти са огромен проблем. 

За да направите своя малък принос, просто се опитвайте да сготвите или обработите продуктите, които са ви останали от предишното ядене и в хладилника. Омлет, пай, гювече, соленки - помислете за какво могат да послужат. Ако не ви хрумне, напишете в "Гугъл "рецепта с...", изброявайки наличното, и със сигурност ще намерите идеи. Така няма да се изхвърля годна храна и вие ще спестите от месечния бюджет.

5. Убедете шефа си да ви позволи да работите от дома си един ден в седмицата

Ако един милион души работят от дома си само един ден в седмицата, ще се премахват над три милиона тона въглероден диоксид всяка година.

Ако това не е опция обаче, помислете за организиране на общ превоз с колеги и приятели или използвайте колело за транспорт до работното ви място.

6. Избягвайте принтера

прибягвайте до разпечатване на документи само в краен случай. Ако е възможно, тогава ползвайте двете страни на листа. Същото важи и при ксерокопирането. Намалете шрифта, ако е подходящо, за да ползвате по-малко листове.

7. Не вземайте излишно много брошури, откажете абонамент

Много фирми ще ви попитат желаете ли да ви изпращат бюлетините/сметките в електронен вариант вместо на хартия. Изберете тази опция. Ако изхвърляте по-голямата част от брошурите на търговските вериги, които разносвачите пъхат в пощенската ви кутия, оставете бележка, в която учтиво молите да не го правят. Ако се поинтересувате от продукт/услуга в конкретна брошура, можете просто да снимате страницата с телефона си. 

8. Един ден в седмицата се хранете само със зеленчуци и плодове

Според ново изследване на университета в Оксфорд, изключването на месо и млечни продукти от вашата диета може да намали замърсяването от всеки един от нас с до 73%.

Не само това би довело до значителен спад на емисиите на парниковите газове, но също така би помогнало да се възстанови голямо количество дива природа, изчезнала заради замърсяването.

Ако само един ден в седмицата премахнете месото и млечните продукти от диетата си, ще помогнете на природата, ще спестите пари и ще свалите някой излишен килограм.

9. Не използвайте пластмасови прибори

Ненужното използване на пластмасови прибори, салфетки и торбички причинява голям процент от замърсяването в природата. Вместо да купувате скъпа и полуготова храна отвън, носете си домашно приготвена. Така ще знаете какво ядете и ще спестите много пари.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови