Лесен метод за по-добра памет от Питагор

OFFNews 26 февруари 2018 в 11:30 6175 0

Снимка Pixabay

Проучвания показват, че ако не тренирате редовно мозъка си, може да имате сериозни проблеми с паметта в напреднала възраст. За да се пребори с този проблем, може да опитате разработения от Питагор изключително елементарен метод за добра памет, който изисква минимално усилие и дава максимален резултат.

Всяка вечер, преди да заспите, си припомнете всичко, което ви се е случило през деня във възможно най-големи подробности, като например мястото, където сте оставили чашата си за кафе. Ако искате да подобрите паметта си, трябва да бъдете особено старателни.

От кой момент да започнем?

Започнете от сутринта. Какво видяхте първо, когато се събудихте? Мъжът/жената до вас, слънцето пред прозореца, стаята? И продължете в същия дух, докато си спомните всички подробности. Кого поздравихте пръв, когато пристигнахте на работа, до кого седяхте в метрото, докато се прибирахте у дома? Отначало ще бъде трудно да проследявате последователността на действията си, защото мозъкът ви ще е по-муден, но с течение на времето ще станете по-добри.

Първия ден, в който се опитате да направите упражнението, ще бъдете изумени колко малко си спомняте. Но не се обезсърчавайте. След три дни ще забележите подобрение. Интуитивно ще се опитвате да запазите моментите в главата си, като по този начин ще елиминирате проблемите със запаметяването.

Как Питагор е използвал този метод?

Питагор и учениците му са използвали тази техника сутрин, а не вечер. Но в съвременния свят е по-удобно и ефективно да прегледате спомените си преди сън.

Сутрин нямаме достатъчно време, затова няма да можем да се концентрираме качествено, а и подобна мозъчна дейност е доста трудна и решава всички проблеми с безсънието.

Какви са предимствата?

- Ще ви бъде по-лесно да запомните каквато и да е информация: имена, телефонни номера, списъка със задачи.

- Ще има по-малко моменти, в които няма да можете да се сетите за конкретна случка или важен спомен. Благодарение на тази техника, мозъкът ще възпроизвежда фрагменти от нужната информация много по-бързо.

- Ще забравите за безсънието. След такова натоварване на мозъка, ще започнете да заспивате много по-бързо.

- И най-важното. Ще преразгледате графика и начина си на живот, защото ще можете много по-лесно да прецените кои ваши действия са полезни за вас и кои – не.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови