Получавате ли заплатата, която заслужавате?

OFFNews 07 февруари 2020 в 17:05 5823 0

Получавам ли заплата, която наистина заслужавам? Това е въпрос, който много служители, независимо от тяхната позиция, често си задават. Макар финансовият стимул да не е единственият фактор, който оказва значение върху мотивацията на служителите, те имат потребност да знаят, че трудът им е ценен. В случай, че за Вас отговорът на този въпрос клони към не, вероятно е дошло време да проведете дълго отлагания разговор за повишение.

Обикновено много от хората намират повдигането на този въпрос за неудобно и очакват мениджърът им сам да поеме инициативата. Това обаче не винаги се случва. За да увеличите шанса си за успешни преговори е много важно да отидете подготвени. Ето няколко полезни съвета как може да го направите:

Направете проучване на пазара

Преди да преговаряте, първо трябва да сте наясно какво увеличение на месечното си възнаграждение може да поискате от Вашия работодател. Затова най-разумното нещо, което може да направите, е да се информирате каква е средната заплата за работната позиция, която заемате. Така ше имате ясна представа какви цифри да кажете, когато бъдете попитани. Тази информация лесно ще намерите с по-задълбочено проучване в интернет. Разгледайте сайтовете с обяви за работа, форуми и групи. В тях често се посочват ориентировъчни заплати. В попълнение, попитайте приятели и познати на сходни позиции, или дори HR специалисти. Така може да разберете пълната картина и да се ориентирате какво е вашето място в нея.

Какво Ви прави ценен служител?

Това е един от въпросите, на които трябва да имате конкретен отговор, преди да почукате на вратата на Вашия шеф. Когато преговаряте Вие трябва да знаете какво е вашето преимущество, което Ви превръща в ценен кадър за компанията. Това е и Вашето най-голямо предимство, което може да изложите. Покажете какви резултати сте постигнали в работата си, какво сте подобрили, с какво конкретно сте допринесли за развитието на фирмата. Не забравяйте, че днес за работодателите е все по-трудно да открият висококвалифицирани специалисти. Така ще Вашият мениджър би имал полза да Ви задържи на работа, ако вие сте именно такъв служител. Помислете си какви са постиженията Ви, а също какви нови знания и умения сте придобили. Обобщете ги накратко и бъдете готови да ги представите, когато дойде момента.

Тънкото умение за водене на преговори

Преговорите са изкуство, което хората се опитват да усъвършенстват от векове. Затова специалистите съветват да не ги подценявате. Както вече споменахме подготовката е важна. Дори да се притеснявате, опитайте се да изглеждате уверено и да говорите спокойно. Когато трябва да назовете каква е заплатата, която очаквате да получите, посочете точно число. Обикновено повечето хора изпитват неудобство и посочват ценови диапазон - 800-1000 лв., например. В такъв вариант работодателят ще избере по-ниската сума, защото Вие сте я посочили като приемлива. Съветваме Ви освен да посочите точна сума, тя да бъде една идея по-висока от заплатата, която искате да получите. По този начин ще имате повече гъвкавост при преговорите.

Какво, ако не се получи?

Не отивате на война, ако преди това сте подписали капитулацията си. Но, добре е да се подготвите и за евентуално неблагоприятно развитие на ситуацията. Вие сами трябва да прецените дали, ако не получите повишение, ще останете в компанията. Ако решите, че трябва да продължите кариерното си развитие в друга фирма, тогава най-добре е да се подготвите предварително и да кандидатствате по налични обяви. Друга възможност е да се обърнете към фирма, която да Ви помогне с намирането на работа, като Европа Консулт - агенция за подбор на персонал. Те разполагат с голяма база от данни със свободни позиции, което значително ще улесни процеса. Знаейки, че сте си осигурили резервен вариант, ще бъдете по-спокойни и уверени, когато разговаряте с работодателя си.
Ако и Вие дълго сте отлагали, може би е дошло подходящото време. Възползвайте се от тези практични съвети, които ще Ви помогнат да получите желаното повишение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови