Семейната психотерапевтична програма за подкрепа на хазартно зависими стартира за втора поредна година

ОFFNews 22 януари 2020 в 15:53 6490 0

За втора поредна година стартира семейна програма за психотерапевтична подкрепа на хазартно зависими. Програмата се реализира от Фондация "Социално развитие и култура" и има за цел да окаже подкрепа на мотивацията за промяна при зависимите и техните семейства, родители и близки.

По последни данни над 200 000 са хазартно зависимите в България. Хазартната зависимост е втората по ред причина за обаждания на Информационна линия за наркотиците, алкохола и хазарта.

Това е най-трудната за лечение зависимост, защото е най-трудна за установяване. Много голям процент от зависимите проявяват депресия, биполярно афективно разстройство, склонност към самоубийство. 

Най-важният фактор за справянето с хазарта, както и при всяка друга зависимост, е осъзнаването. Затова и програмата на Фондация "Социално развитие и култура" акцентира върху работата със семейството. Промяната на деструктивните модели на комуникация между членовете на семейството многократно повишава вероятността за постигане на трайна ремисия при зависимият член на семейството.

Програмата протича в няколко етапа: 

Първият етап e подготвителен. Изследват се ресурсите на семейството за справяне с проблема. Работи се за подкрепа на мотивацията за промяна.

Вторият етап има за цел да помогне на зависимите и техните семейства и близки да предприемат стъпки за цялостна промяна чрез осъзнаване на деструктивните модели и стратегии за справяне с различни трудности в индивидуалния и семейния живот. Работи се за откриване и утвърждаване на нови стратегии и начини за удовлетворяване на потребностите на индивидуално и семейно ниво, без хазарт.

Провеждат се и семейни срещи със зависимия член и семейството му, с цел постигане на основните цели за промяна, заложени в програмата.

Третият етап има за цел утвърждаване на постигнатата промяна не само в зависимия член, но и в семейството, както и към развиване на функционални взаимоотношения и удовлетворяване на индивидуалните потребности на членовете на семейството.

В рамките на програмата се провеждат обучителни семинари с родители, които търсят подкрепа и помощ за справяне с проблеми, свързани със зависимост на член на семейството.

Ръководителят на програмата Красимир Иванов е психолог, фамилен терапевт с дългогодишен опит в работата със семейства и родители на зависими към психоактивни вещества и хазарт. Редовен член на Българска асоциация по фамилна терапия. Има специализации в областта на зависимостите и психо-социалната рехабилитация на зависими и техните родители и семейства в България, Гърция и Белгия; консултиране и психотерапия на семейството и двойката; семейна и фамилна психотерапия; индивидуална и групова психотерапия.

Според Красимир Иванов, зависимостта сама по себе си е саморазрушително поведение, тя е криза за всички, не само за зависимия. Затова най-важното е той да бъде подкрепен, да вземе сам правилното решение за себе си.

Програмата стартира със семинар на тема "Семейни модели и терапия при зависимости", който ще се проведе на 15 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови