Бившата фирма на бате Харо ужили Енрике Иглесиас с 1 млн. евро

Калоян Константинов 21 ноември 2019 в 12:52 19961 1

Снимка Дарик Габрово

Даниел Стефанов (вдясно) и Петър Харалампиев (вляво).

Българска фирма ART BG, която се занимава с организация на концерти, ужили Енрике Иглесиас с близо 1 милион евро от приходи за билети и това го принуди да отмени турнето си.

За това алармираха няколко чуждестранни медии, тъй като става въпрос за концерти на испанската звезда в чужбина: в Хърватия (1 декември), в Беларус (3 декември) и в Латвия (5 декември). И трите са отменени.

OFFNews опита да се свърже с фирмата два поредни дни, но безуспешно. Затова потърсихме близък сътрудник на ART BG, който потвърди случващото се, но помоли да не бъде цитиран по име:

Екипът на Енрике е в правото си да отмени концертите и да си търси парите. Явно условията по договора не са били изпълнени. От 2-3 години насам ART BG беше почти ексклузивен промоутър за Европа и правеше по 5-6 концерта на година, дори повече към края, каза източникът ни.

Това лято след концерта на Хосе Карерас, организиран също от тях, за за пръв път Арт БГ не платили веднага след събитието на външните сътрудници. Забавили се 3-4 месеца, но все пак накрая Даниел Стефанов, шефът на компанията, се появил и платил. След това външните сътрудници поели още проекти, които трябвало да бъдат изпълнени в кратки срокове, а сега не знаят дали ще си вземат парите.

Никой няма обяснение как и защо се случи това. На практика всеки по веригата - в България и в Европа - изгоря с много пари. Всички служители на ART BG се разграничиха постепенно от нея и напуснаха. Самият господин Стефанов просто изчезна. Ситуацията много напомня на станалото с Moko Solution неотдавна.

Чуждестранният сайт "Pollstar" твърди, че ART BG са отмъкнали и парите от концертите на Брайън Адамс, Хосе Карерас и Малума в Гърция, без да платят нито на залите, нито на изпълнителите. Гръцките промоутъри и партньори обаче все пак се опитват да проведат концертите въпреки липсата на пари.

Полицията в Рига вече разследва случая. Към момента обаче никой не знае къде се намират Даниел Стефанов и парите за концертите.

Интересно е да се отбележи, че връзка с ART BG има и Петър Харалампиев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина, който през ноември 2018 година беше уволнен по обвинения, че е продавал български паспорти на чужди граждани.

В момента го съдят, че е ръководил престъпна мрежа за търговия с български лични документи, като от касата на ДАБЧ бяха иззети над 400 хиляди лева. Юни тази година Харалампиев беше пуснат под гаранция от 100 хиляди лева.

Той също така е бил заместник областен управител на област София в периода декември 2014 – май 2017 г. Като председател на национално движение „БГ патриот“, част от коалицията Обединени патриоти, той беше назначен на поста си в ДАБЧ от квотата на ВМРО.

В търговския регистър Харалампиев е вписан като съдружник в ART BG. Върху компанията е наложен запор по искане на "БНП Париба Пърсънъл Файненс" за неизплатена сума в размер на 6251 лв. Тя също така присъства и в черния списък на "Музикаутор" за фирми, които не плащат за авторски права.

Според сайта "БГ Днес", Харалампиев е натрупал задължения в размер на 100 хиляди лева от ART BG, преди да прехвърли фирмата на лицето Пламен Петров и да поеме ДАБЧ. Това се предполага, че била и една от причините да започне продажбата на паспорти.

Ситуацията е странна, тъй като ART BG от години провежда успешно концерти в България, Белгия, Чехия, Швеция, Румъния, Словения, Дания Франция, Германия, Италия, Полша, Гърция, Хърватия, Латвия и др. През тях са минали редица звезди и събития като: мюзикъла "Котките", Хосе Карерас, държавният балет на Санкт Петербург, Рики Мартин, Дейвид Гарет, Енрике Иглесиас, Хулио Иглесиас, Горан Брегович, Брайън Адамс, Кемикъл Брадърс, Скорпиънс, Лорд оф дъ Денс, Лара Фабиан, Найджъл Кенеди и още.

Засега мотивите за провалянето на успешния бизнес на компанията са само спекулации, но съдейки по предни подобни случаи и миналото на патриота бизнесмен, може да се предположи, че става въпрос за покриване на неизплатени дългове за различни дейности на Петър Харалампиев и Даниел Стефанов.

Тепърва предстои българските власти да вземат отношение по въпроса и да започнат разследване.

OFFNews не откри Петър Харалампиев на мобилния му телефон и на профила му във Фейсбук, където той обикновено е много активен. Към момента нямаме информация дали той поддържа някакви взаимоотношения с бившата си фирма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5355

1

Кики

22.11 2019 в 19:29

Дъщеря ми, голяма фенка на Иглесиас, потъна в срам след като разбра за измамата на любимеца й от българската фирма. Докога и защо ние българите трябва да носим срама на тази измет, мошениците!?