Бойните машини на армията са доказани в бойни условия и са сред най-добрите в света

OFFNews 07 февруари 2017 в 13:14 22597 35

Бойните машини на армията са доказани в бойни условия и са сред най-добрите в света

Като право на отговор на статията "Пробутват ни непригодни бронирани машини, български генерал намесен в заверата" OFFNews предоставя право на отговор от американската компания "Текстрон".

Бихме искали да внесем яснота по отношение на подвеждаща информация в наскоро публикуваната статия, озаглавена „Пробутват ни непригодни бронирани машини”.

Тази статия съдържа твърдението, че на правителството на България „брутално се пробутва” непригодно оборудване от Текстрон, което е невярно. Това писмо ще посочи фактологичните грешки във въпросната статия.

През 2007 г., Textron Systems бяха избрани в състезателна процедура да доставят седем бойни бронирани машини М-1117 Guardian на българското правителство. Те са подходящи за много повече от полицейски и разузнавателни мисии. Това са бойни бронирани машини (ББМ) колесна формула 4х4, с многослойна модулна броня, които предлагат високи нива на защита на екипажа срещу стрелково оръжие, артилерийски осколки, мини и взривни устройства. М1117 изпълни много различни мисии за въоръжените сили на много държави по време на кампаниите в Ирак и Афганистан. Тези мисии включват: транспорт на бойно отделение, охрана на бази и периметър (една от основните мисии на БА), охрана и контрол на граници, охрана и отбрана на конвои, разузнаване, бойна щурмова машина, минохвъргачка, командно-щабна машина, линейка, артилерийско разузнаване и управление на огъня, противотанкова, инженерно-сапьорна (вкл. за разчистване на минни полета) и булдозер.
Шест от машините служиха в Афганистан, докато една беше използвана в България за тренировъчни цели. Тези шест машини изпълняваха задачи в Афганистан без прекъсване от 2008 до 2015 г, като наработиха над 240 000 км в и над 28 000 мото-часа в бойни условия и даваха над 95 процента оперативна готовност при екстремни температури и околна среда. Освен, че достави тези седем ББМ, Textron Systems предостави продължителни обучение, обслужване и логистична поддръжка на Българската Армия, включително в района на изпълнение на мисии.

През 2015 г. ББМ M1117 Guardian бяха заместени от десет ББМ COMMANDO Select. Машините COMMANDO Select бяха доставени по програмата FMS (foreign military sales), финансирана и управлявана от правителството на САЩ. Тези машини и сега служат в Афганистан.

ББМ COMMANDO Select разполагат с модулни защитни системи, които значително увеличават нивата на защита в отговор на заплахите на бойното поле днес. Почти 1000 COMMANDO Select са доставени и развърнати в различни страни по света.
Делегация на Министерството на Отбраната (МО) на България посети завода на Textron Systems в Слидел, Луизиана.
Това посещение, което продължи два дена, беше през 2014 г., а не през 2016.

Textron Systems и МО бяха изцяло открити по всички въпроси, свързани с това посещение, което беше част от текущи работни дейности. Textron Systems стриктно се придържат към приложимото международно законодателство за противодействие на корупцията, включително съответните закони на Република България и на САЩ.

Това посещение позволи на МО и Textron Systems да извършат инспекция на завършените машини и на дейностите и сроковете по производството на COMMANDO Select за БА.

По време на това двудневно посещение, ние показахме на българската делегация ББМ  V-300 6х6. Тези ББМ бяха произвеждани до 1996 г., не 1976 както се твърди в статията.

През м. юли 2016 г. Textron Systems внесе предложение за съвместна разработка и съвместно производство на нова и модерна бойна бронирана машина, която да отговаря на изискванията на Сухопътните Войски на БА и да е подходяща за експорт на международните пазари.

Textron Systems извърши това предложение в съответствие с изискванията и плановете на СВ и НАТО и с най-голямото уважение към българските войници и данъкоплатци.

Като част от това предложение, Textron Systems предлага на българското правителство ББМ COMMANDO Select в съответствие с изискването за ББМ 4х4 на СВ. ББМ COMMANDO Select предоставя изключително високо ниво на защита на екипажа, несравнима мобилност по път и пресечена местност и сериозна огнева мощ.

За по-тежката ББМ, Textron Systems предлага съвместна разработка на нова машина въз основа изискванията на Въоръжените Сили на България и да установи производството й в България.

Като компания, която предлага цялостни и завършени решения и продукти, Textron Systems също така предоставя на клиентите си развръщане на ББМ, обучение, сервизно обслужване и логистична поддръжка за целия жизнен цикъл на всяка една машина.

Textron Systems работи с Въоръжените Сили на България непрекъснато от 2007 г. – и ние високо ценим това партньорство. Ние оставаме изцяло ангажирани за изпълнение на целите на Въоръжените Сили на Република България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

39

Стефан

09.03 2017 в 05:08

Не в армията. В правителството.

12450

38

Alicante

18.02 2017 в 01:55

След всички статии и дискусии останах с едно впечатление - в армията много се краде :)))

23293

37

Стефан

11.02 2017 в 20:46

За тебе се отнася същото, което за някой си Хабуд.

23293

35

Стефан

11.02 2017 в 13:53

Ми кат са лаици що се обаждат?
А на БМП-то защо, и кога му казват така, а? Стой си в контекста, и ти няма да станеш за смях.

23293

33

Стефан

11.02 2017 в 10:32

Това заглавие е отговора на Текстрон.
Кво праим с твойта теория на конспирацията?

10564

32

ultra-73

09.02 2017 в 13:07

Във форума усилено спорят военни спецове по отношение на извечната тема "кой е по-по-най", а всъщност главният извод, който можем да си направим е, че подобни заглавия са чисто и просто оперативна разработка - част от подмолната война на Решетниците и Хибридите в БГ!

8576

31

Habood

09.02 2017 в 11:10

Я, бригадата от желелезничарите се увеличава. "Колегите" със специфичните вензели да се явяват само наблюдатели. Курс по ограмотявае:
Тема 1. Плочите за повишаване балистичната защита на съвременните ББМ са керамика - много е близо до пехотата, носят ги в жилетките, но това е непонятно за кашоните.
Тема 2. Защита от Кумулативни изстрели е пасивна и активна - отново далеч от опаковките.
Тема 3. България е член на НАТО, и като такава се стреми да използва единното гориво - JP8, F34, F52 - "Джуги" не го папка него. А да осигуряваш бензин за твоята техника, когато всички останали са на дизел, опаковката не е в състояние да го разбере.
Тема 4. СВ - Сухопътни войски; БА - Българска армия; "колегата - политическия" поне трябва да знае това, иначе се изяснихте що за "военни" """капацитети сте"""".
Поздрави
ПП. Може и на други теми да доограмотявам.