Чужденци се жалват: Областен управител от Атака блокира инвестициите

Владимир Йончев 16 октомври 2019 в 20:56 13617 3

Няколко големи чужди инвеститори подготвят жалби до Инспектората на Министерски съвет срещу областния управител на Софийска област. 

Според тях Илиан Тодоров, който е представител на "Атака", умишлено саботира чуждите инвестиции в България.

Има няколко възможни причини, чудим се дали ни извива ръцете и иска нещо, което не му се полага или става въпрос за обикновен хаос и бездействие. Обсъждахме и вероятността по политически убеждения като член на "Атака" да спира съзнателно чуждите предприемачи и техните капиталовложения, но на политическо ниво невпрекъснато получава уверения, че устойчивият растеж на преките чужди инвестиции е основен ангажимент в програмата на коалиционния кабинет „Борисов-3“, част от който е партията на Волен Сидеров, , коментира пред OFFNews един от представителите на инвеститорите, подготвящи жалбата. 

Най-наболелите случаи са от районите на Божурище и Елин Пелин, а инвестициите са в размер на десетки милиони. Според обясненията на инвеститорите те са получили всички необходими сертификати и разрешения от няколко министерства и им е останала дребна бюрократична подробност, за която дори не се иска одобрение от областния управител, а обикновено придвижване на документите. Въпреки това Илиан Тодоров отново поискал становища от министерствата, които вече му ги били дали, те отново му отговорили, че трябва да задейства процедурите, но той продължил да не прави нищо.

Това не е първият случай. Ръководената от Тодоров областна администрация е пример за зле функционираща държавна институция. В София-област няма инициативи, програми и проекти. Буксува изпълнението на елементарни процедури, бавят се становища и документи, не само инвеститорите, а и гражданите са изключително недоволни от предлаганата административна услуга, коментира представителят на инвеститорите.

OFFNews разполага с имената на фирмите-инвеститори, но по тяхна молба ги спестява. Ние сме уважавани световни компании и не искаме имената ни да се свързват с подобен скандал. В същото време време един чиновник ни поставя в безизходица и не ни остава нищо друго освен да се обърнем към медиите, за да привлечем внимание към проблема ни, каза представителят им.

Редакцията опита да потърси за коментар областният управител. Нито един от телефоните в сайта на областната управа не отговаря, на някои от тях дори се обажда частно лице. Сайтът все пак е активен - в раздел "новини" ни съобщава, че г-н Тодоров е на семинар за лидери в образованието в Пекин.

Илиан Тодоров беше депутат от Атака и един от най-верните хора на Волен Сидеров през най-бурните му години. Той редовно влизаше в кадър като част от антуража му при многото публични скандали, в които участва Сидеров. През миналата година Тодоров се замеси в скандал с МВР, обвинявайки ги, че искат съдействие от негови подчинени, без изричното му одобрение, по казуса с убития в Ботевград Владимир Пелов, беглец от Централния софийски затвор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

3

Antitrust

17.10 2019 в 02:31

Очевидно Тодоров е спрял нечии далевери, а пък псевдоновинарския Оффнюз и Владимир Йончев просто изпълняват поредната поръчка.

Доста евтина и плиткоумна акцийка се опитват да реализират, но какво да очакваш от такива. Да видим какво друго ще измислят до изборите. :)

4534

2

Общинар

17.10 2019 в 00:33

Другият Областен управител - атакист на София град е същия наглец. Има преписки от 2017 г.които още не е решил. Щото чака подарък, или Волен да му каже.

152

1

Socerez

16.10 2019 в 21:39

Управлението на България е превзето от фашизоидни елементи! А б.борисов все повече заприличва на бай тошо на пленума, на който го махнаха.