ДФЗ: Проверяваме доставчик на мляко за училищата за недействителни сертификати за качество

OFFNews 11 октомври 2018 в 18:38 5352 0

По повод разследването на OFFNews за съмения за злоупотреби при доставките на млечни продукти за училища и градини Държавен фонд "Земеделие" изпрати позиция по случая.

"При разглеждане на заявленията за одобрение на доставчици по училищните схеми, ДФ „Земеделие“ се е ръководил единствено от критериите и изискванията, посочени в Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“, категорични са от ведомството.

От ДФЗ съобщават още, че за производителя „Полидей-2“ ООД "са постъпили сигнали за предоставени недостоверни сертификати."

По въпроса, повдигнат в статията, дали има злоупотреба със стандарта БДС, от Фонда отговарят, че са извършили проверка, която е установила, че всички млекопроизводители, цитирани в разследването, са с еднакъв брой БДС стандарти.

OFFNews публикува пълния отговор на Държавен фонд "Земеделие":

Като благодаря за журналистическата позиция, изразена в ръководената от Вас електронна медия, относно осветляването на корупционни практики в държавната администрация, искам да направя следните уточнения.

Моля да имате предвид, че изнесените данни във Ваша статия, публикувана на 11.10.2018 г., озаглавена „Има ли злоупотреба с европари при доставките на мляко за училища и градини“, не отговарят на действителните факти.

При разглеждане на заявленията за одобрение на доставчици по училищните схеми, ДФ „Земеделие“ се е ръководил единствено от критериите и изискванията, посочени в Наредба за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения – Схема „Училищен плод“ и Схема „Училищно мляко“. Обръщаме внимание, че наредбата е на Министерски съвет, изменена с две постановления № 84/2018 и № 101/2018. С измененията на наредбата, приети и обнародвани по време на течащия прием на заявления за одобрение по училищните схеми през 2018 г. за пръв път, на ДФ „Земеделие“ е вменено задължението за прилагане на служебен избор на заявителите, по критерии, строго определени в наредбата.

Възможността за увеличаване на доставките на производители на мляко и млечни продукти по посочените от вас проценти се дължи на императивния характер на критериите за избор на доставчик, заложени в наредбата, а именно да се дава приоритет на производителя.

Във връзка с вашия въпрос „Има ли злоупотреба със стандарта БДС?”, ви уведомявам, че ДФ „Земеделие“ проверява наличието на такъв стандарт в общодостъпния регистър, публикуван на страницата на МЗХГ. Всички млекопроизводители, цитирани във вашата статия са с еднакъв брой БДС стандарти.

За ISO и/или FSSC сертификатите е извършена проверка дали са издадени от акредитиран орган за сертификация. В тази връзка за посочения в статията ви производител „Полидей-2“ ООД са постъпили сигнали за предоставени недостоверни сертификати. 

По постъпилите сигнали ДФЗ е извършил проверка и е отправил запитване към Изпълнителна агенция „Българска служба по акредитация“ за удостоверяване резултатите от проверката. След становището на ИА БСА, е установено, че сертификатите по ISO 22 000 и ISO 14 001 са издадени от организация, която не притежава акредитация за сертифициране, а сертификатът по ISO 9001:2015 е издаден под действаща акредитация, която в последствие е спряна, като в този случай е необходимо изпълнение на процедура по надзор за удостоверяване на валидността, каквато процедура не е проведена. В тази връзка относно „Полидей -2“ ООД е изпратен сигнал към компетентен орган, отговор по който се очаква.

За информация „Полидей -2“ е одобрен да доставя мляко и млечни продукти на 310 учебни заведения за първо участие по схемата. До този момент същият не е заявявал желание да бъде доставчик по схемата от началото на прилагането й през 2010 година.

Уверявам Ви, че ДФЗ стриктно спазва европейското и национално законодателство и финансова дисциплина при администрирането и разходването на средствата на европейския и българския данъкоплатец.

ЖИВКО ЖИВКОВ

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

ДФ „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ - РА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови