Държавните пощи наляха 200 000 лв. в застраховател ден, преди да му забранят да сключва договори

Светослав Метанов 22 август 2017 в 11:07 11511 1

Снимка БГНЕС

Деян Дънешки, изпълнителен директор на "Български пощи".

Къса клечка или преднамерено действие? Държавната компания "Български пощи" ЕАД е сключила договор със Застрахователна компания "Надежда" един ден преди Комисията за финансов надзор да забрани на дружеството да сключва контракти, показват документи, с които OFFNews разполага.

В конкурса на закъсалите финансово пощи ЗК "Надежда" е била единствен кандидат. Договорът с дружеството е на стойност от 192 094,56 лева. е подписан на 15 юни 2017 г. В предмета на контракта с компанията на Виктор Серов, която е част от неговата група "Ви Веста Холдинг", е застраховка на пари и ценности, съхранявани в пощите, включително и на винетните стикери, които се дистрибутират в пощенските станции.

Само ден по-късно - на 16 юни 2017 г. на заседание на Комисията за финансов надзор (КФН) установява нарушения на нормативната уредба, свързани с образуването на техническите резерви, както и неспазване на минималното капиталово изискване от страна на ЗК "Надежда". Затова застрахователният регулатор забранява свободното разпореждане с активи на компанията за срок от един месец, считано от датата на издаване на решението.

На Застрахователна компания „Надежда” АД се забранява да сключва нови застрахователни или презастрахователни договори по всички класове застраховки, да удължава срока на сключени договори и да разширява покритието по тях.

Освен това КФН назначава Розалина Градинарова-Стоянова за квестор на компанията. Задачата ѝ е да осъществява всички функции и правомощия по управление и представителство на Застрахователна компания „Надежда” АД, в това число функциите на работодател. Стоянова трябва да установи финансовото състояние на предприятието, да отстранява нарушенията и управлява предприятието в интерес на застрахованите и ползващите се лица. 

Преди броени дни - на 17 август КФН предприе още по-драстична мярка спрямо некоректния застраховател и отне лиценза на ЗК „Надежда“ АД за извършване на застрахователна дейност за всички класове застраховки. От същата дата е в сила и забрана ЗК „Надежда“ АД да сключва нови застрахователни договори и договори по активно презастраховане по всички класове застраховки за срок от 6 месеца.

Застрахователният регулатор забрани свободното разпореждане с активи на ЗК „Надежда“ АД до започване на производство по ликвидация или несъстоятелност. Председателят на КФН Карина Караиванова трябва да внесе в съда документите за откриване на процедура по несъстоятелност.

ЗК "Надежда е една от най-малките на застрахователния пазар у нас, но освен пощите има и други големи клиенти, основно от публичния сектор. Сред тях са Министерството на отбраната, НЕК и АЕЦ "Козлодуй".

За проблеми в ЗК "Надежда" се заговори още след приключването на стрес тестовете в застрахователния сектор през февруари. Одитът на френската MAZARS SA разкри, че компанията не покрива изискванията за капиталова адекватност и платежоспособност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови